Életmód

A villámlás kiszámíthatatlan – Látványos videót készítettek a magyar viharvadászok

Heten vannak, mint a gonoszok, de ők nem azok. Ők a viharmániás közösség.

Tiszavölgyi Dávid csapatvezető, a csoport alapítója és a tagok: Fekete Levente, Czirok Bence, Nagy László, Opre Vivi, Szilvási Tibor, Gyuricza Dóra. Ők heten a fiatal magyar viharvadászok.

vihar3

A Monoron élő Tiszavölgyi Dávid ritka hobbit választott magának, amikor a viharok megfigyelése mellett döntött. A viharvonal weboldalon a fiatalember ezt írja:

A viharok iránti szeretet a 2000-es évek kezdetén alakult ki. Eleinte féltem a villámlástól, de aztán utánanéztem kicsit a meteorológiának és érdekelt a dolog. Később elindítottam egy saját előrejelző oldalt, később pedig az idokep.hu oldalnak is csináltam előrejelzéseket. Néhány évet kihagytam, aztán 2014 nyarán újra belemélyültem. 2015-ben annyian érdeklődtek a hobbim iránt, hogy megalapítottam a csapatot, ezáltal létrejött egy viharmániás közösség, akikkel azóta is együtt dolgozunk.

Honlapjukon igyekeznek minden hasznos információt közzétenni: időjárási modelleket, radar- és műholdképeket, villámtérképeket, de ezek nem hivatalos előrejelzések.

Viharvadász túráikon a hangulat felejthetetlen

Az előrejelzések, a várakozás, a radarok és műholdak figyelése, a vihar után vagy elé rohanás, videózás, fényképezés, esetenként menekülés a jég elől. A viharnak és a villámlásnak van egy tulajdonsága: kiszámíthatatlan. Ez teszi kalandjaikat izgalmassá, amellett hogy gyönyörű jelenségeket figyelnek meg. Például szivárványt.

vihar1

Mint weboldalukon – ahol közzétették az általuk kiválasztott legemlékezetesebb fotóikat – írják:

Ha nem fognak vihart, a legrosszabb esetben kocsikáznak egy jó nagyot.

A viharvadászok videót is készítettek 2016 viharainak “legjobb” pillanatairól:

Fotók: viharvonal.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik