Életmód

Ágnes ma utat mutathat Vincének

A lányok ma megálmodhatják jövendőbelijüket.

Miközben sokan várják január 22-ét, Vince napját, amikor sok bort kell inni, nem feledkezhetünk meg január 21-ről sem: Ágnes napja időjárás jósló nap, a megfigyelés szerint “ha Ágnes hideg, akkor  engesztel Vince, hogy teljék a pince”.  Más megfigyelések szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben.

Január 21-én, Ágnes napján kivezetik az istállóból a lovat e napon, összeszedik a patájából kihulló trágyadarabokat, s a tyúkok fészkébe teszik, hogy sokat tojjanak, jó kotlók legyenek.

Ágnes napján böjtölve, és néhány egyéb előírást követve a lányok megálmodhatják jövendőbelijüket. A várandós asszonyok sós vízben mosdottak Ágnes napján, hogy a gyermekeik egészségesek legyenek.

Ágnes, keresztény szűz mártír a legrégebbi időktől tisztelt szentek egyike. Az írások már a IV. sz. utolsó harmadában említik őt, de  kiléte ma már felderíthetetlen. Annyi más mártír szűzével rokon, ponyva ízű legendája szerint 13 éves volt mindössze, amikor a  keresztényüldözések idején kivégezték. a hagyomány szerint  január 21-én temették el Rómában, azóta is ez a nap az ünnepe.

Forrás: netfolk.bolg.hu – Tánczos Erzsébet

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik