Életmód

Nem csak a népmesékben él a pásztorok ősi mestersége

A pásztorkodás nem kiveszett szakma, hanem napjainkban is élő, évszázados hagyományokon alapuló munka.

Hatvanba érkezett a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vándorkiállítása. 2017. március 26-ig tekinthető meg a juhászok, csikósok, kanászok, gulyások világát megidéző tárlat a Hatvany Lajos Múzeumban.

pasztor7

pasztor1

A tárlat anyagát 2014-ben a Hermann Ottó emlékév kapcsán állította össze a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, melyet azóta vándorkiállítás formájában az ország több településén bemutattak. A tablók megelevenednek a különböző pásztor szakmák, az állatok egykori és mai jelölési módszerei, a vitrinekben pedig sok, a pásztorélettel kapcsolatos tárgy tekinthető meg.

pasztor2

pasztor5

A hatvani kiállításon megelevenedik a pásztorok speciális társadalmi rétege, sokrétű tudása, ősi eszközkészlete, így a manapság visszaszorult, de még élő pásztorkodás tárgyi eszközökön, dokumentumokon és fényképeken keresztül jut el az érdeklődőkhöz.

pasztor3

pasztor8

A pásztor hagyományoknak, e speciális társadalmi réteg sokrétű tudásának ápolása nem csak a cifraszűrös ünnepnapokra és a mesékre korlátozódik, hanem a mindennapi munkában is máig élő, az aktuális kihívásokhoz alkalmazkodó, fejlődő, de a hagyományokat megőrző sajátos kultúra.

pasztor6

Fotók: H. Szabó Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik