Életmód

Csökkenti a stresszt és a szorongást a madarak közelsége

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2017. 03. 02. 07:48

Egy friss kutatás eredménye szerint mentális egészségünk függ attól, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a madarakkal.
Korábban a témában:

A zöldövezetekben élők, ahol több a madár és a zöld felület kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban az ott élők, kisebb a szorongás és a stressz.  Az eredményt az University of Exeter, a British Trust for Ornithology és az University of Queensland közös kutatása alapján tették közzé a napokban.

A kutatásban több száz ember városban és külvárosi övezetben élő emberek mentális egészségét vizsgálták. Azoknál az embereknél, akik több madarat és fát, bokrot látnak nap, mint nap, azoknál pozitív eredményeket tudtak dokumentálni.

Fotó: pixabay

A tanulmány szerint a  megkérdezett több, mint 270 különböző korú, és jövedelemmel bíró ember mentális egészségét nagy részben befolyásolja, hogy mennyi időt töltenek a szabadban, milyen kapcsolatuk van a természettel. Azok, akik szívesen töltik a szabadidejüket a szabadban, sokat sétálnak, azok közül sokkal kevesebben számoltak be depressziós panaszokról, szorongásról.

A madarak mennyisége számít

A vizsgálat kiterjedt a lakókörnyezetben előforduló madarak számára és egyedére is, és különös eredmény született. E szerint a madarak száma inkább befolyásolja, csökkenti a szorongást és a stresszt, mint az, hogy hány fajta vagy milyen madarat látnak az emberek. Mindegy, hogy feketerigót, vörösbegyet, kék cinegét, szalonkát vagy varjú  láttak a nap folyamán, ami leginkább pozitív hatást váltott ki, az a madarak rajban való megjelenése.

Fotó: pbase.com

Kerüljünk újra kapcsolatba a természettel

Ez a tanulmány kezdi feltérképezni a természet néhány kulcsfontosságú tényezőjét, ami szerepet játszik a mentális egészségünkben” – mondta Daniel Cox, a Bioscience folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője. A környezetünkben élő madaraknak és a természet közelségének jótékony hatása reményt ad arra, hogy közelebb kerüljünk a jó egészségügyi megoldásokhoz és egészségesebb városi környezetet teremtsünk a jövőben.

Korábbi tanulmányok hasonló pozitív eredményre jutottak a zöld területek közelségét illetően. A természettel való bármiféle kapcsolat nem csupán a stresszt csökkenti, de belső harmóniát is ad.

Ha lehetőségünk van rá, töltsünk minél több időt a szabadban, autó helyett válasszuk a sétát, és vegyük észre a körülöttünk lévő fákat, bokrokat, és különösen a csicsergőket.

phis.org

Címfotó/pixabay.com

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hongkong, 2018. október 23.
A Hongkong-Csuhaj-Makaó híd, a világ leghosszabb tengeri hídja Hongkongban 2018. október 22-én, a megnyitása elõtti napon. A három várost a Gyöngy-folyó torkolatvidékén összekötõ híd teljes hossza 55 kilométer, ebbõl a fõhíd 23 kilométer, az alagút 6,7 kilométer, és két mesterséges sziget is része a létesítménynek.
MTI/AP/Kin Cheung
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.