Életmód

Labrador apuka így tanítja úszni kicsinyeit – Mi is segítünk néhány ötlettel

Az igazán jó gazdik időt szakítanak a kedvencükkel való játékra és okítására, viszont sokaknak gondot okoz kutyájuk vízhez szoktatása.

Egyre több a kutyás strand, ahol lehetőségünk van kipróbálni ebünk vízhez való viszonyát, és jó esetben úszni is megtaníthatjuk.

Nem mindegyik kutya szereti a vizet

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák génjében van az úszni-tudás. Tény, hogy ösztönösen kalimpálnak a lábaikkal a vízben, hogy a fejük a víz felett maradjon, de ez még nem jelenti azt, hogy úszni tudnak.

A kutyák három csoportba sorolhatóak a fürdőzés-kedvelés szempontjából:

  • akik természetes közegnek élik meg a vizet
  • akik inkább maradnak a parton és inkább távolról szemlélik a vizet
  • akik beadják a derekukat, és megtanulnak úszni
Labrador apuka így tanítja úszni kicsinyeit – Mi is segítünk néhány ötlettel 1
Fotó: youtube.com

“Imádjuk a vizet!”

A vizet a nagytestű kutyák kedvelik leginkább, akiknek szőrük vízálló és úszóhártyák találhatóak az ujjaik közt. Ilyen például a labrador, a golden retriever és a Chesapeake Bay retriever is. Vannak olyanok, akik már a nevükben is vízszeretetüket hordozzák, például a portugál vízikutya, a spanyol vízikutya, illetve az amerikai és az ír vízispániel is. Nagyon szeretik a csobbanást az újfundlandik, az ír szetterek, az uszkárok és a schipperkék is – írja a kutyabaráthelyek.

“Köszönöm, inkább nem!”

Nézzük azokat, akiknél sosem lesz népszerű az a nyaralás, mely úgy kezdődik, hogy “beleugrunk a vízbe”. Említett kutyák javarészt hasonló testfelépítéssel rendelkeznek (nagyobb méretű fej, rövidebb láb). A bulldogok, tacskók és boxerek nem vagy csak nehézségek árán képesek a felszínen maradni. A mopsznak például a légzőszerve nem bírja ezt a sportágat, nagyon könnyen kifullad. A kistermetűek közül sokan ügyes úszók lennének, de annyira megijednek az első vizes élménykor, hogy soha többet nem vehetők rá a pancsolásra. Általában ők nagyon érzékenyek is, és könnyen megfáznak.

Fotó: partnerdogs.com

Szoktassuk őket a vízhez

  • Fontos a fokozatosság! Ne hirtelen dobjuk a vízbe, legyen ideje felismerni, hogy ez jó móka. Még akkor is jobb lépésről lépésre haladni, ha vízimádó fajtánk van.
  • Adjunk rá úszómellényt, ha biztonságban szeretnénk érezni kedvencünket.
  • Ha félénk, gázoljunk mi először a vízbe, és csalogassuk. Dicsérjük sokat!
  • Először sekély vízben kezdjük a munkát, és egy labda, vagy bot segítségével hívjuk beljebb. Ha utána megy a játéknak, látni fogjuk, hogy mennyire érzi kényelmesen magát. Dobáljuk messzebbre a tárgyat, és kérjük, hogy apportírozzon.
  • Ha szívesen úszik, szívesen fog búvárkodni is.
  • A falka biztonságot ad. Ha más kutyák is vannak a vízben, akkor megtapasztalja, hogy a többiek hogyan mozognak, haladnak. Bátorságot merít a társaiból.
  • Ha azt látjuk, hogy nincs kedve a fürdéshez, rázza a hideg, nyüszít, akkor ne erőltessük tovább. Vannak kutyák, akik sosem fognak békét kötni a vízzel, vagy csak nagyon hosszú idő múlva.
  • A fizikailag gyenge kutyáknál minden esetben használjunk mellényt, vagy más eszközt, amivel fenn tudnak maradni a víz tetején.

A természetes ösztön itt is működik

Az alábbi videón jól látható, hogy az állatok ösztönösen tudják, hogyan kell a vízzel megismertetni az apróságokat. A labrador család aprajának apuka türelmes és okos módszere viszi sikerre a csipet-csapatot.

VIDEÓ

Címlapfotó/Mike Caballes

Kapcsolódód anyagok:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik