Életmód

Bárkivel találkozik, mindenkinek bemutatkozik a vak, terápiás kutya

A terápiás kutyák alkalmazása egyre nagyobb teret hódít. Smiley története viszont talán egyedülálló, lévén, hogy vak kutya.

Egyetemi kutatások igazolják, hogy a kutya simogatása szorongásoldó, valamint szívfrekvencia csökkentő hatással bír. Már a kutyával teremtett szemkontaktus stimulálja a gazda oxytocin termelését. A kutyák mellett hatékony terápiás kezelésekben nagy sikerrel képviseltetik magukat a macskák, delfinek, lovak, lámák, madarak és még más egyéb állatok is.

>>> Labrador apuka így tanítja úszni a kicsinyeit

A kutyák terápiában való elterjedésében szerepet játszik, hogy könnyen elérhetőek, mobilak, jól motiválhatók, és kifejezetten jól értelmezik az emberi mimikát és testbeszédet.

A kutyás terápia alkalmazási és fejlesztési területei

Értelmileg akadályozott, mozgásban akadályozott, beszédükben akadályozott gyermekek fejlesztése, halmozottan fogyatékos gyermekek fejlesztése, egyéb akadályozottsággal élők (autisták, tanulási zavarral küzdő gyermekek, hiperaktív gyermekek), idősek otthona, pszichológiai problémák. Motoros és orientációs képességek (testtudat kialakítása, alapmozgások és egyensúlyérzék fejlesztése, téri tájékozódás fejlesztése, finommotorika), megismerő funkciók fejlesztése (érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezet, gondolkodás fejlesztése), beszédfejlesztés (fúvó, szívó légzőgyakorlatok, artikulációs izmok ügyesítése). Forrás/segítőkutya.hu

Smiley története

A vak, golden retriever, Smiley története már nem újdonság, mégis a gyönyörű kutya élete folyamatosan lázban tartja az internet világát. Fotóit vagy a róla készült videókat nézve, senki nem hinné, hogy a kutya már több, mint 13 éves.

Gazdája, Joanne George Smiley még 2004-ben mentette meg. A kis kölyök kutyára egy malom közelében talált rá Peterborough közelében. Testét hegek borították, és korához képest kisebbnek tűnt , mint egy tipikus a golden. Félénk és ideges volt, de gazdáinak szerető gondoskodásának köszönhetően hamar megtanult megbízni a családban és igazi, barátságos golden lett. Joanne hamar észrevette, hogy Smiley mindenkivel türelmes volt, és bármilyen idegennel is találkoztak, szinte mindenkivel együtt rezonált. Gazdái úgy vélték, hogy kiváló terápiás kutya válhatna belőle. Jól gondolták. Párja és kisfia mindenben támogatták, és kitartó, odafigyelő munkával a világ egyik leghíresebb gyógyító kutyája lett.

Galéria

Az elmúlt nyolc évben Smiley dolgozott a helyi a Szent János Mentőszolgálat terápiás kutyájaként, és segítve a gyermekek tanulását iskolákban is szívesen látták. Rendszeres látogatója volt az idősek otthonának, a könyvtáraknak és különböző rendezvényeknek. Még paraolimpiai rendezvénynek is díszvendége volt.

“Egy alkalommal egy idősotthonba hívtak minket egy férfihez, aki annyira zárkózott és depressziós volt, hogy szinte alig váltott szót az emberekkel. Olyan volt, mint akinek már nincsenek  érzelmei. Boldogság volt látni, hogy mindezek ellenére néhány alkalomra volt csupán szükség ahhoz, hogy Smiley-ra mosolygjon, sőt úgy nevessen.” -mesélte Joanne.

Smiley szeret mindenkinek bemutatkozni. Ahogyan mondják, ezekért a pillanatokért érdemes élni!”

A kutyus persze nem tudja, hogy milyen sok embernek nyújtott már segítséget, hogy milyen sokaknak jelent példát, nap, mint nap. Ő csak azt tudja, hogy a család, ami már egy újabb vak kutyával gazdagodott, milyen féltő és figyelmes gondoskodással, szeretettel veszi őt körül.

A sok pozitív élmény mellett azonban tudomásul kell venni, hogy Smiley is öregszik. Hátsó lábai gyengülnek, egyre több odafigyelést igényel. Talán ezért is készül róla az utóbbi időben egyre több felvétel. Joanne és családja szeretné, ha minél több emberhez eljutna a példátlan kutya története és mindennapi élete. Sokunknak már ez is léleksimogató.

Az elmúlt egy hónap lélekemelő videói

A játék sem mindig egyszerű

Smiley felvette a ritmust

A szomszédok mindig örülnek a vele való találkozásnak

A további videókat, Smiley és barátai életét a facebook oldalukon és a you-tube csatornán lehet követni. Érdemes!

Címlapfotó: Stacey Morrison

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik