Életmód

Gyerekkora óta járja az országot Szamaras Lőrinc, a pénztelen vándor

Ott van az otthona, ahol éppen álomra hajtja a fejét.

Szamaras Lőrinc gyerekkora óta járja az országot. Ott az otthona, ahol álomra hajtja fejét. Állataival él együtt, akiknek érti a nyelvét. A 62 éves férfi igazi vándorember. A szoljon.hu munkatársa Tiszainokán „futott” össze a férfival, akiről senki sem tudja pontosan kicsoda, és honnan érkezett.

Vitéz Szamaras Lőrinc Magyar Királyi Nullafigura vagyok. Én vagyok a természet és a természetesség egyik legnagyobb barátja, akinek ott van az otthona, ahol éppen álomra hajtja a fejét – mutatkozott be a vándor.

Mint kiderült, Szamaras Lőrinc az általános iskola elvégzése után nyakába vette Magyarországot. Társai és barátai az állatai: van két lova, három szamara, egy kis öszvére, kilenc kecskéje, két kutyája meg néhány baromfija. Velük járja az országot, lóháton, hol szamarán ülve köszöntve az őt „csodálókat”.

A férfi a portálnak elmondta:

Van egy lakókocsim, éjszakára ott húzom meg magam. Ha megunom, odébb állok, megkérek valakit, húzza el a kocsimat. Van egy lavórom, abban szoktam mosdani, a vizet kútról hozom. Van, hogy a folyóban vagy a patakban fürdöm.

Fodrásznál emberemlékezet óta nem járt, 1976-ban borotválkozott utoljára. Puritánul él: reggelire csalánteát iszik, ebédre vízben főtt darát eszik. Húst szinte sose, csak akkor, ha kap valakitől.

15 forint az összes vagyona

Ilyen egyszerűség mellett nem is csoda, hogy a férfi nem kesergett azon, hogy az újságíróval való találkozásakor 15 forint volt az összes vagyona. Alkalmanként dolgozik, főleg jószágok mellett vállal munkát. Az állattartók ezért ismerik, ahogy mondják: ő a Szamaras Lőrinc, az állatok nyelvén beszélő vándor.


Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: the-news-mag-netcom

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik