Így pergetik az akácmézet – Pillanatok egy méhészet életéből

Ha megtelik a kaptár, elérkezik a méznyerés ideje.

A méhészkedés talán legszebb pillanata a pergetés. Ennek a legfőbb segítsége egy egyszerű mérleg. Egy kaptár alá mérleget állítanak, és figyelik a gyarapodást. Amikor már nem nő a kaptár súlya, eljött az ideje a pergetésnek. Innen ered a méhész köszöntés:

A nehézség essék a kaptárodba!

Idén országos viszonylatban a méhészek egy része veszteség nélküli jó áttelelésről, mások a méhállomány 50-70 százalékos pusztulásáról számoltak be. Az akác egy része is megsínylette a hideg, fagyos tavaszi napokat, ám a megmaradt akácos méhlegelőkön szorgosan dolgoztak a méhek, és – mint felvételeinken is látható – elérkezett a mézpergetés (méznyerés) ideje.

Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka
Fotó: MTI – Bodnár Boglárka

A fotók 2017. május 27-én készültek a Komárom-Esztergom megyei Baj közelében Bodnár Béla méhészetében.

Kiemelt kép: MTI – Bodnár Boglárka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.