Életmód

Doktor Mancsok segítenek a lélek gyógyításában

Feltétel nélküli szeretet alakul ki a kutya és az ember között.

A Doktor Mancsok Alapítványt 2012-ben alapították olyan lelkes szakemberek, akik évek óta foglalkoztak állatasszisztált terápiával. Céljuk az volt, hogy segítsék a beteg, fogyatékkal élő és egészséges gyermekek, felnőttek gyógyulását, életminőségük javítását. Az alapítvány székhelye Gödöllő, de jelen vannak Veszprém, Budapest és Eger környékén is.

Minilovak, akik segítenek a lélek gyógyításában
A picinyke lovak szeretetet visznek oda, ahol éppen szükség van rá.

Küldetésüket weboldalukon így határozták meg:

A Doktor Mancsok Alapítványt azzal a céllal hoztuk létre, hogy terápiás kutyáinkkal minél több oktatási és szociális intézménybe eljussunk, ahol segítségükkel hozzájárulhatunk a sérült, fogyatékkal élő, valamint az egészséges gyermekek, felnőttek és idősek fejlesztéséhez, gyógyításához, életminőségük javításához. Szeretnénk az állatasszisztált terápiát népszerűsíteni, és részt venni a minél szélesebb körben való elterjesztésében, valamint pozitív hatásait minél több emberhez eljuttatni.

A kutya semmilyen körülmények között nem lehet agresszív

A terápiás kutyák színt visznek az oktatásba, megtörik a mindennapok monotóniáját a szociális és idős otthonokban. Ám amíg idáig eljutnak, hosszú út vezet. A kutyákat egy éven át tanítják, képzésüket pedig komoly vizsga zárja, mely a gazda megmérettetése is egyben. Előtte szigorú állatorvosi ellenőrzésen esnek át kutyák. A vizsgán alapvető szempont, hogy semmilyen szituációban és körülmények között nem mutathatnak agressziót. Ha ezt teszik, azonnal kizárják őket a vizsgáról.

Néhány példa az állatasszisztált terápia jótékony hatásaira

  • A terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a résztvevők érzelmi fejlődésére. A terápia során növelhető a gyermekek önbizalma, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk. A kutya jelenléte a fejlesztő foglalkozásokon óriási motiváció a gyerekek számára, nincs az a feladat, amit ne végeznének el szívesen kedvencük jelenlétében. Olyan feltétel nélküli szeretet alakul ki a gyermekek és a kutya között, ami nagyon ritkán adatik meg az ő életükben.
  • Kimutatható, hogy a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését.
  • A kutyás terápiás foglalkozás erősíti a résztvevők társas viselkedésre való törekvését, így lassítja az időskori leépülési folyamatot.
  • A fejlesztő foglalkozások során sikerrel alkalmazhatók a terápiás kutyák értelmileg akadályozott felnőtteknél csakúgy, mint a súlyos tanulási problémákkal küzdő, értelmileg, mozgásban, vagy beszédükben akadályozott, halmozottan fogyatékos, vagy egyéb akadályozottsággal élő (autista, hiperaktív) gyermekeknél.

Az alapítvány munkatársai több település oktatási intézményében, idős otthonokban, rehabilitációs intézetekben végeznek terápiás munkát. Terápiás kutyáink száma és az intézmények köre folyamatosan növekszik.

A miértre pedig egyszerű a válasz. Az állatasszisztált terápia sikerének egyik titka, hogy a négylábú képes ráhangolódni az emberre, átvenni a hangulatát, figyelni rá és segíteni őt.

Fotók: doktormancsok.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik