Életmód

Biztos, hogy mindent tudunk az idei év gyógynövényéről?

Értékes élelmiszer- és gyógyszer alapanyagként, de veszélyes drogként is számon tartják a mákot. Érdemes jobban megismerni!

A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is.  A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos-almás süti, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag

Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.

A világ számos országában káros drogként tartják számon a mák gubójából és szárából kinyerhető ópiumot. Az ellenőrzött körülmények közepette termesztett ipari mák viszont a gyógyszeripar jelentős alapanyaga.

A mák magyarországi népszerűségének egyik oka az lehet, hogy a Kárpát-medence klimatikus viszonyai közepette kiválóan termeszthető”. A korábbi évek gyógynövényeivel (máriatövis, citromfű, kamilla, galagonya) szemben a mák alapvetően ipari gyógynövény. A citromfüvet, a kamillát és a galagonyát háziszerként is alkalmazhatjuk a gyógyászatban, a mákkal klasszikus gyógynövényként jóval ritkábban találkozunk. Ideje jobban megismernünk a 2017-es év gyógynövényét.

Fotó:pixabay.com

Miért fogyasszunk több mákot?

A mák jelen van a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról- írja a népgyógyászat oldala.

  • Bővelkedik magnéziumban, növényi zsírsavban, aminosavakban, enzimekben: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne.
  • Megfékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. Persze jó tudni, hogy a csontritkulás megelőzésénél nem csak kalciumra van szükség, hanem sok egyéb más anyag közreműködésére is (pl. D- és K-vitamin, magnézium, foszfor, mangán) Mai kutatások már rámutatnak arra is, hogy nincs is szükség olyan nagy mennyiségű kalcium bevitelre, sokkal fontosabb az előzőleg említett vitaminok és ásványi anyagok jelenléte.
  • A magas vérnyomást csökkenti. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.
  • Normalizálja a vér koleszterin szintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.
  • Szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt.
  • Kodein tartalmának köszönhetően köhögéscsillapító.
  • Növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására.
  • Macskagyökérrel kombinált főzete nyugtató hatású, pozitívan hat az idegrendszerre.

Jó tudni! A mák, mint minden gyógynövény, nem azonnal, hanem hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.

Hogyan fogyasszuk?

Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első puttyanásig”, mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani. Minden nap együnk belőle belőle legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak nyírfacukrot és kicsit több vizet. Reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

Egyszerűbb változat: naponta egy alkalommal 1- 0,5 deci tejbe vagy vízbe tegyünk egy púpozott evőkanál darált mákot, méz és édeske nélkül, és igyuk meg. Ha nehezen tudjuk lenyelni, akkor növelhetjük a folyadék mennyiségét. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni kell.

Mi a helyzet a mákolajjal?

A mákolaj egy koncentrált étel, amelyből kivonták a rostokat és más egyéb dolgokat, és mivel az omega 3-6 aránya nem megfelelő, ezért tartós, nagy mennyiségű fogyasztása nem minden esetben javasolható.

Amennyiben mégis mákolajat szeretnénk fogyasztani, akkor azt kúraszerűen tegyük (2-3 hét, utána ugyanennyi szünet), vagy őrölt szezámmaggal együtt akár naponta is fogyaszthatjuk. 1 evőkanál őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolajat cseppentsünk, valamint naponta fogyasszunk zöld leveleket (zöldturmixot) és algákat.

Bőséget és gazdagságot hozhat a mákos ferentő
A palócok lakta északi országrészben az év végi ünnepkörben kihagyhatatlan édesség volt ez a süti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik