Életmód

3 éve fedezte fel tehetségét, zseniális szobrokat készít a fafaragó

Láncfűrésszel dolgozza meg a korhadt rönköket, alkotásai elbűvölőek.

A Romániában élő 42 éves Gabi Rizea fantasztikusan bánik a fával. Csupán 3 évvel ezelőtt fedezte fel  tehetségét, és azóta több tucat alkotását csodálják szerte a világon. Lenyűgöző munkái többnyire farönkből készülnek.

A korábban erdőmérnök  Rizea teljesen véletlenül lett fafaragó. Három évvel ezelőtt  vásárolt egy láncfűrészt és  elkezdett vele kísérletezni. Elpusztult fák törzsébe próbált emberi arcokat  faragni, és legnagyobb meglepetésére igen jól sikerültek. Miután professzionálisan és hamar megtanulta a láncfűrész  ilyen célú használatát  Craiova városvezetése engedélyt adott, hogy  a parkokban lévő öreg, kipusztult fák törzsén hódolhasson szenvedélyének.

Néha feljegyzést készítek a kivágandó fákról, és ezekhez illő terveket készítek, de sok esetben módosítanom kell, mert a korhadt részek eltávolítása után sokkal kisebb lesz a megmunkálható felület és forma, mint azt elképzeltem.

Így született Gabi Rizea legnépszerűbb alkotása a “Galeata Care Curge”, vagyis a vödörből folyó víz is.A fatörzs, amin alkotni kezdett sokkal rosszabb állapotban volt, mint azt gondolta, és leháncsolva, letisztogatva a fát, gyakorlatilag csak annak egy keskeny belső része volt megmunkálható.

A Galeata Care Curgeról készült fotók nemrégiben vírusként futottak végig a neten , nem kis elismerést szerezve a művésznek.

Ez a darab azonban csak egy szelete a faragó tucatnyi művének. Craiovában számtalan munkája található, melyek műalkotássá varázsolták az elöregedett fák törzsét.

Nemrégiben Rizeát más romániai városok – például Timisoara és Slatina – is felkérte hasonló alkotásokra. A faszobrász vállalta a feladatot, de megígérte, hogy  a városa iránti tiszteletből soha nem ismétli meg az ottani műveit.

Rizea, mint mesélte  mindössze két nap alatt képes egy régi farönköt szoborrá faragni láncfűrész és vésők segítségével, de ennek ellenére nemrégiben iskolapadba ült, hogy jobban megismerje, megtanulja a fafaragás művészetét.

Fotók forrása: Rizea facebook oldala

Via/odditycentral

Mindenki a csodájára jár a fából faragott, tökéletesen élethű gombáknak
Első, de még második ránézésre is olyanok, mint a természetben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik