Életmód

Nem szeretik a birkahúst a magyarok

Pedig a karcagi birkapörkölt még Hungarikum is.

Magyarországon évről évre bővül az anyajuh-állomány, és egyre többen foglalkoznak juhtartással – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a minapi mezőhegyesi juh bemutató mintatelep átadásán – írta az MTI. Elhangzott: Magyarországon az anyajuhok száma idén június 1-jén 811 ezer volt, 21 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élőjuh-exportőre

A célországok között meghatározó Olaszország, de jelentős volt a forgalom Szlovákiába, Horvátországba, Romániába, Szlovéniába és Törökországba is. Bár a hagyományos piacokon csökken a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel.

Fotó: MTI – Mészáros János

A magyarországi juhfogyasztás ugyanakkor csekély, átlagosan, személyenként 0,2 kilogramm. Ennek ellenére lassan nő a hazai vágások száma, és egyre több félig feldogozott, előre csomagolt juhhús termék kerül az áruházak polcaira.

Azt mi tesszük hozzá: a karcagi birkapörkölt pedig Hungarikum, és ráadásul nagyon finom. Persze csak annak, aki szereti.

Kiemelt kép: MTI – Rosta Tibor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.