Életmód

Életet alapított a csíksomlyói lankák ölelésében

Ami körülvesz minket, ami látszik, az csak varázslat, vagy csillogás.

A Csíksomlyó melletti tanyáján élő Dobos Attilának és családjának mindene a természet. A fiatal gazda a Miercurius Mezőgazdászok Egyesületének tagja, melynek alapvető célja, hogy a hagyományos életvitelt folytató családok tevékenységét összehangolják. Tevékenységük során a táj ökológiai egyensúlyának megtartása mellett a használatát tartják szem előtt, ezért olyan rendszer kiépítésén dolgoznak, amelyben az ember harmónia fenntartó tényezőként szerepel.

Fotó: youtube.com

Ha egy tájban megjelenik több hagyományos gazdaság, az a tájban nyomot hagy, a hagyományos fajtákkal való gazdálkodás pedig megerősíti a táj harmóniáját – vallja a fiatal gazda.

Dobos Attila ma már elismert szakember az őshonos állatfajták visszahonosításában. Saját gazdaságukban a legértékesebb genetikai állományt a mokány marhák és régi erdélyi tarkák, illetve a székely lovak jelentik, emellett tartanak saját nemesítésű szürkemarhát, régi fajta tyúkokat, pulykákat is – írta a Székelyhon.

Fotó: youtube.com

Régen nem gazdaságnak vagy farmnak hívták a kerítésen belül lévő környezetet – benne az embereket, állatokat, növényzetet –, hanem életnek. Mi tíz éve fogtunk életalapításhoz: természetes anyagból házat építettünk, berendeztük az udvart, és elkezdtük gyűjteni a régi fajta állatokat – mesélte a portálnak.

Dobos Attila csobotfalvi gazda az október 23-i nemzeti ünnepen a természetközeli gazdálkodásban, a hagyományos növénytermesztésben, a tájjellegű, őshonos állatfajták visszahonosításában, a táj ökológiai egyensúlyának megtartásában, a genetikai sokféleség megőrzésében végzett tevékenységéért a Fölművelésügyi Minisztérium elismerő oklevelét vehette át Fazekas Sándor tárcavezetőtől.

Fotó: youtube.com

A gazdáról, családjáról, mindennapjaikról Bede Kincső készített rövid kisfilmet, melyben nagyszerű életet és megható pillanatokat csodálhatunk meg. Ebben hallhatjuk Dobos Attila őszinte vallomását:

Ami körülvesz minket, ami látszik, az csak varázslat, vagy csillogás. Nekünk a környezetünk ilyen, mert így alkottuk meg. Ettől függetlenül nagyon sok olyan embert láttam, aki a természetben stresszesen él, és láttam nagyon békés, harmóniában élő embereket városban is. Ez a harmónia bárhol megszülethet, ahol az ember szeretettel éli az életét.

Kiemelt kép: Dobos Attila

Nomádként élő székely pásztorok a csíksomlyói hegynyeregben
A nyári időszakban juhnyájak sokaságát felügyelik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik