Életmód

Egy genetikus, aki mindent újrahasznosít, és csodás faliszőnyegeket készít

A ma már művészi szinten alkotó Martina bámulatos 3D-s faliszőnyegeket alkot, melyeknek minden darabját a természet és az utazás inspirálta.

Az Indiana államban élő Martina Celerin művészeti karrierjéhez  hosszú és szokatlan út vezetett. Prágában született, és még fiatal lányként Kanadába költözött.

Miután az Ontario-egyetem doktori fokozatát megszerezte meg, elfogadta az Indiana Egyetem Biológiai Tanszékének molekuláris genetikus posztdoktori pozícióját. Abban az időben találkozott férjével, akivel összeházasodtak, és két fiuk is született. 2002-ben úgy döntött, hogy a tudományos útról visszaktér valódi gyökereihez, a művészethez.

Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin

Eleinte az olajpasztellre majd az akrilfestésre koncentrált, és mint oldalán írja, mindegyik kísérletezés hasznos volt a jelenlegi választott anyagához, a rosthoz. Az olajpasztelekkel való munka arra késztette, hogy a szín vizuális keveredésére és a színek erőteljes kölcsönhatására koncentráljon, az akrilfestés pedig lehetővé tette a színek gyors keverését a vászonra festés előtt.

Az elégedetlenség vitte tovább a művészet útján.

Elégedetlen voltam a művészet síkságával.

Ezt követően kezdte el  vászonra ragasztani a talált tárgyakat.  Ez már jobban tetszett a kreatív nőnek, de érezte, hogy ez csak a kezdet. Végül rájött, hogy hogyan lehet igazán élővé tenni a  vásznat.

A szövés lehetővé teszi számomra, hogy tárgyakat, textúrákat és formákat, valamint színeket és durvaságokat építsek be a vászonba. Ezzel  képes voltam olyan szövés-nemezelési fúziókat létrehozni, és létrejött 3D-s faliszőnyeg.

Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin

A művészet lényege a kontraszt és a harmónia közötti egyensúly.

Létrehozom a szépséget, a természetes helyszínek jeleneteit és az idillikus benyomásokat,  használt, kidobott dolgokat használva.

A stúdiója tele van régi és új feldolgozásra váró darabokkal. Fonalak, fosszíliák, viharvert sziklák törmelékek, több tucat konténer gyöngyök, kagylók és eldobott ékszerek, szalagok, csipkék, melyek különleges alkotásra várnak. Szinte mindent újrahasznosít, és mindezt elképesztő kreativitással, művészi szinten.

Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin
Fotó: Martina Celerin

Az ihletet a természet és a képzeletem szüli, egyes darabok a családi séták vagy a meglátogatott helyek emlékeiből származnak.

Mindazonáltal az összes darab egy-egy szövési élmény, integrálva azokat az anyagokat, tájakat vagy érzelmeket, amelyeket Martina a utazásaiból és tapasztalataiból von le.

További alkotások

Forrás/Fotók: Martina Celeri

Csodás alkotások születnek az ország egyetlen papírfonójában, Nagyrábén
Kézműves termékeikre igen nagy az érdeklődés. Nem véletlen!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik