Betlehemesek hirdetik a karácsonyi születés örömhírét Debrecenben

A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek közösségek.

27. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót hazánkban, melynek 2006 óta Debrecen ad otthont. A december 8. és 10. között sorra kerülő rendezvényre a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből, Székelyföldről és az anyaországból érkeznek betlehemes közösségek, hogy megosszák a karácsonyi születés örömhírét.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A közel három évtizedes múltra visszatekintő rendezvény eddig csaknem kétszáz Kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását tette lehetővé: hétszáz csoport több mint 2800 fellépője vett részt eddig a találkozókon.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A találkozó ünnepélyes megnyitóját december 8-án tartották. December 9-én a betlehemes csoportok játékát láthatják az érdeklődők a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában, valamint Debrecen számos külső helyszínén. December 10-én, vasárnap szakmai konferenciát rendeznek a Belvárosi Közösségi Házban „A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya mint élő nemzeti kincs” címmel.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Debrecen Európa kulturális fővárosa pályázatának fontos eleme, hogy megmutassák Európának a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát, így a bethemezést is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2015-ben az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába, azaz a Jó gyakorlatok regiszterébe.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!