Életmód

Kék hétfő: ma van az év legnyomasztóbb napja

Hallottál már a kék hétfőről? Január 15-e, hétfő állítólag az év legkomorabb, legnyomasztóbb napja.  Az elmélet Cliff Arnall,  Cardiff-i Egyetem oktatójának nevéhez fűződik, aki 2005-ben egy képlettel  vezette le ennek a napnak a rossz hangulatát. Kiszámította, hogy január harmadik hétfője az év legnehezebben viselhető napja.

Az általánosan rossz lelkiállapot okai: elmúlt az ünnepi hangulat, a decemberi költekezés miatt pénzügyi gondjaink ilyenkor csúcsosodnak, az időjárás hideg és szürke és valószínűleg legtöbbünknél alábbhagyott az újévi fogadalom, így csalódottak, motiválatlanok vagyunk.

Az elméletet több szakember is cáfolta azóta, miszerint nincs hiteles bizonyíték arra, hogy egy konkrét napban meg lehessen határozni a legdepressziósabb hangulatot. Természetesen vannak bizonyos dolgok, amelyek miatt az emberek rosszabbul érezhetik magukat az év ezen időszakában, de nem lehet egzakt módon kezelni és konkrétan egy napra behatárolni.

A “kék hétfőtől” függetlenül abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy rossz napot is kellemesebbé tehetjük, ha akarjuk.

Így javíthatunk hangulatunkon

Kényeztessük magunkat virággal

Tudományosan bizonyított, hogy a virágok pozitív hatással vannak érzelmi jólétünkre. Vásároljunk egy szál vagy egy csokor virágot, tegyük az asztalunkra és gyönyörködjünk benne. Még hatásosabb, ha szeretteinknek is veszünk egyet, csak úgy.

Fotó:pixabay.com

Szánjunk időt a hobbinkra

Egy jó hobbi a legnagyszerűbb gyógyír a rossz hangulatra. Végy egy jó könyvet a kezedbe, bújj a kedvenc takaród alá és egy finom teát kortyolgatva add át magad a prózai élményeknek.

Sétáljunk, táncoljunk, mozogjunk

Öltözz fel és ha teheted, sétálj egy nagyot a a helyi parkban, még jobb, ha kimész a természetbe. Ha nem kedveled a hideget, akkor fedezd fel a környék mozgásstúdióit, jógázz, kondizz vagy ha egyiket sem szeretnéd, akkor kapcsold be a kedvenc zenéd, és táncolj!

Legyünk hálásak és mondjunk köszönetet

A hála érzése bizonyítottan jó hatással van az egészségre és kapcsolatainkra. Készíts egy mentális listát az összes olyan dologról, amiért hálás lehetsz. Írj össze mindent, ami eszedbe jut. Ha ezzel elkészültél, akkor írj néhány köszönő, kedves üzenetet barátaidnak, ismerősödnek, tudasd velük, hogy fontosak számodra.

Címlapfotó: pixabay.com

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel
Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik