Életmód

Egyre gyakoribbak a gereblyéző orvhorgászok a Balatonnál

Egyikük, mint visszaeső hosszú évekre szóló, akár 10 éves eltiltásra számíthat.

Egyre gyakrabban fordul elő a téli időszakban, hogy tisztességtelen küzdelemre kényszerítik a keszegeket az orvhorgászok – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. weboldalán.

2018. januárjában eddig öt alkalommal kellett intézkedniük halászati őreiknek gereblyéző horgásszal szemben, és bűncselekményről lévén szó, a rendőrséget is bevonniuk az eljárásba.

Mi a gereblyézés?

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon. Az ilyen sportszerűtlen pecásokat nevezik rabsicnak.

A legutóbbi két eset közül az első Balatonfűzfőn, január 24-én a Marina vitorláskikötőben történt. Ott lettek figyelmesek az árulkodó mozdulatokra, ám a férfi, amikor észrevette, hogy figyelik, igyekezett megszabadulni a bűnjelektől. Szerencsétlenségére a halászati őr kamerája rögzítette a cselekményt, így azt is, ahogyan a mintegy tíz keszeget visszadobta a tóba.

Január 26-án a helyi horgászegyesület előtti vízterületen hasonló forgatókönyv szerint történt a másik eset. Ezúttal 28 darab keszeg esett áldozatául az etikátlan, horgászhoz méltatlan magatartásnak.

A gereblyézők viselhetik a tisztességes horgászok megvetését is, akiket jó ideig csupán távolról figyelhetnek, mert új állami horgászjegy, ezzel együtt területi jegy váltásától egy időre eltiltja őket a hatóság. Egyikük, mint visszaeső hosszú évekre szóló, akár 10 éves eltiltásra számíthat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik