Életmód

Egyre gyakoribbak a gereblyéző orvhorgászok a Balatonnál

Egyikük, mint visszaeső hosszú évekre szóló, akár 10 éves eltiltásra számíthat.
Korábban a témában:

Egyre gyakrabban fordul elő a téli időszakban, hogy tisztességtelen küzdelemre kényszerítik a keszegeket az orvhorgászok – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. weboldalán.

2018. januárjában eddig öt alkalommal kellett intézkedniük halászati őreiknek gereblyéző horgásszal szemben, és bűncselekményről lévén szó, a rendőrséget is bevonniuk az eljárásba.

Mi a gereblyézés?

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon. Az ilyen sportszerűtlen pecásokat nevezik rabsicnak.

A legutóbbi két eset közül az első Balatonfűzfőn, január 24-én a Marina vitorláskikötőben történt. Ott lettek figyelmesek az árulkodó mozdulatokra, ám a férfi, amikor észrevette, hogy figyelik, igyekezett megszabadulni a bűnjelektől. Szerencsétlenségére a halászati őr kamerája rögzítette a cselekményt, így azt is, ahogyan a mintegy tíz keszeget visszadobta a tóba.

Január 26-án a helyi horgászegyesület előtti vízterületen hasonló forgatókönyv szerint történt a másik eset. Ezúttal 28 darab keszeg esett áldozatául az etikátlan, horgászhoz méltatlan magatartásnak.

A gereblyézők viselhetik a tisztességes horgászok megvetését is, akiket jó ideig csupán távolról figyelhetnek, mert új állami horgászjegy, ezzel együtt területi jegy váltásától egy időre eltiltja őket a hatóság. Egyikük, mint visszaeső hosszú évekre szóló, akár 10 éves eltiltásra számíthat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.