Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben 48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és közreadta az eredményeket.
A minta és a mérési eredmény amerikai , de érdemes elgondolkodni a hazai állapotokon is. A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik.
A peszticideket felhasználásuk szerint több csoportba oszthatjuk. Felhasználásuk országonként változhat. Az Európai Unió 2009-ben hozott új szabályozása szerint a peszticidekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik.
Egy biztos, a növényvédőszerek alkalmazásának mikéntje laikusok számára sok esetben átláthatatlan, esetleg időnként riasztó.
Sok kicsi egészségre megy
A Tudatos vásárló oldalán megjelent írás fontos információkra hívja fel a figyelmet. Ma is aktuális.
Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja.
A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.
Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.
Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biot venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.
Lista a tavalyi évben peszticidekkel erősen szennyezett amerikai zöldségekről-gyümölcsökről.
- Eper
- Spenót
- Nektarin
- Alma
- Őszibarack
- Körte
- Cseresznye
- Szőlő
- Zeller
- Paradicsom
- Édesnemes paprika
- Burgonya
ITT a teljes lista. Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények a legveszélyeztetettebbek. Az elemzés célja jelen esetben leginkább a figyelemfelkeltés: vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!
Címlapfotó: pixabay.com