Virágzó vidékünk
Budapest, 2013. augusztus 9.
Zöldségesstandok a budafoki piacon 2013. augusztus 3-án. A fõvárosi önkormányzat elé terjesztette a budafoki piac és a hozzá tartozó közterület megújításának pályázati tervét a helyi önkormányzat. A megújuló piacot az egykori népszerû televíziós sorozat, a Szomszédok után vélhetõen Budafoki Szomszédok Piaca névre keresztelik majd, mivel ezen a helyszínen is forgatták a közkedvelt teleregényt.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Egyre több termelő kínálja portékáit helyi piacokon

Erősödött a kapcsolat a megbízható gazdák és a tudatos vásárlók között.
Korábban a témában:

A termelői piacok és a helyi termékek népszerűsítése, a termelők tájékoztatása, valamint a vásárlókkal való szorosabb kapcsolattartás segítése volt a Földművelésügyi Minisztérium célja, amikor egy évvel ezelőtt meghirdették a Helyi termék éve programsorozatot.

A pénteki helyi termelők portékáinak bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatón Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: a kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

Örömtelinek nevezte, hogy egyre többen látják a kistermelői formában rejlő lehetőségeket, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai is alátámasztanak. 2010 óta ugyanis a regisztrált kistermelők száma megháromszorozódott: 5000-ről csaknem 15000-re emelkedett. A termelői piacok száma is növekedett: míg 2012-ben 117, 2015 februárjában 214, addig az idei év februárjában már 271 ilyen piac működött szerte az országban.

Gyõr, 2012. augusztus 22.
Kékesi Gyuláné õstermelõ szolgál ki egy vevõt a gyõri piacon 2012. augusztus 22-én. A gyõri kereskedõk érdekképviselete Civil garancia a helyi terményre címmel indított kampányt a zöldség- és gyümölcskereskedõk megkülönböztetése érdekében. Az akció keretében az egyesület képviselõi és a vevõk a termelés helyszínén is ellenõrizhetik, hogy valójában milyen zöldséget, gyümölcsöt nevel a termelõ.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: MTI – Krizsán Csaba

A Helyi termék éve eseménysorozatával a Földművelésügyi Minisztérium és több háttérintézmény, például a NÉBIH és a Nemzeti Művelődési Intézet összefogásával olyan összetett program valósult meg, melyben a termelők mellett a vásárlók is központi helyet foglaltak el: a szakemberek személyesen találkozhattak a termelőkkel, megismerhették az őket foglalkoztató nehézségekkel.

Nem csak a termelők szakmai tapasztalatai bővülhettek, hanem erősödött a kapcsolat a megbízható termelők és a tudatos vásárló között.

A szervezők országszerte 20 helyszínen rendeztek konferenciasorozatot, amelyen mintegy 1400 gazdálkodó, termelő, civil szervezet és önkormányzat képviselője vett rész. Az érdeklődők a kistermelői élelmiszerek termelésének, előállításának és értékesítésének feltételeivel, a különböző jelölési előírásokkal, a védjegyekkel, a piacnyitás feltételeivel és adózási kérdésekről egyaránt tájékozódhattak.

Fotó: varsany.hu

A Helyi termék éve program abban is segített, hogy a kistermelők, akik önállóan nehezebben juthatnak el a vásárlókhoz, összefogással, a termékek széles skálájának felvonultatásával már könnyedén felvehetik a versenyt a legnagyobb áruházak kínálatával is. Ezért is ösztönzik, hogy minél több helyi termelői piac alakuljon.

A vásárlóknak is tudniuk kell, hogy hol keressék a piacokat, ennek megkönnyítéséért a NÉBIH elindította a helyboljobb.hu weboldalt, ahol egyéb hasznos információk mellett, piackereső alkalmazás is segíti a tájékozódást. Szintén a termelők bemutatkozását segítette a négy városban megrendezett „Vidék Mustra” vidéken programsorozat.

A sajtótájékoztatón Zsigó Róbert bejelentette a Helyi termék éve programsorozat folytatását.

Mint fogalmazott, azért, hogy még több helyi termék készülhessen és kerülhessen a minőséget egyre inkább kereső magyar családok kosarába – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Címfotó: MTI

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.