Életmód

Érezni kell a fát, és az megmutatja, mi szeretne lenni

Kicsinyke faluban teljesedett ki az egykori városi panellakó élete.
Korábban a témában:

Zalaegerszegen nőtt fel, és sosem gondolta, hogy a városi panelház kilencedik emeletéről egy kicsinyke falu matuzsálemi korú fagerendás parasztházába költözik, ahol kiteljesedik az élete. Nagy András a 2000-es évek derekán a picinyke göcseji település, Milejszeg lakója lett, és a 100 éves ház felújításával párhuzamosan, ahol a kemenceépítéssel is megbarátkozott – ahogy ő fogalmaz – az égiek segítségével görbefa bútorok gyártásával kezdett foglalkozni.

Amikor elmondom, sokan döbbenten néznek rám ilyenkor, vajon mit is takar a görbefa bútor? – mondja a 43. életévében járó fiatalember. – Olykor én sem tudom megadni a választ, de leginkább saját magamat, a természet megszelídítését jelenti a fával való találkozás a hagyományok iránti alázattal és tisztelettel megspékelve. Talán a ház miliője, a régi kor szelleme vezetett abba az irányba, hogy magam készítsek bútorokat, és újítsam fel a porta fából készült tartozékait a családi fészekben.

András lakatos és gyógymasszőr szakmával rendelkezik, mégis, 2006-tól a fa megmunkálása tölti ki napjait, álmokkal, hogy melyik alapanyagból, mit készítsen. A kezdetekben sokat olvasott, érdeklődött, hogyan készült nagyapáink korában az igazi bútor – fából. Félve vágott bele az első munkába, saját maguknak egy ágy készítésébe. Ahogyan emlékezik, máig nem érzi magáénak az egyébként mindenki által dicsért bútordarabot, mert szerinte abból hiányzott valami, de megmondani ő sem tudja, hogy mi…

Nem értettem miért nem tetszik, mert rönkből készült, és valóban nagyon szépre sikerült – elmélkedik. – Egy öreg fafaragó aztán megadta a választ, amikor azt mondta: a fa megmutatja, mi akar lenni. És igaza lett. Akkor kért meg egy ismerősöm, hogy készítsek nekik is egy ágyat. Álltam a faanyag előtt, és nem éreztem magamban késztetést, hogy nekilássak. Ám beugrott egy gondolat, egy érzés, valami sugallat. Elkezdtem hinni, hinni magamban, bíztam a tehetségemben, éreztem, hogy menni fog. Azt hiszem, az eddig készült ágyak legszebbjét akkor készítettem el.

ViviLnk

Azóta egy évtizednél több telt el, András pedig rengeteg bútort, dísztárgyat készített – természetesen csak fából, s már nem csupán saját maguknak, hanem megrendelésre is. Abból pedig egyre több van, pedig nem hirdeti sehol tevékenységét, ám a szájhagyománytól nem kell jobb reklám. Vittek már tőle egyedi elképzelések alapján Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is, sőt arra is vállalkozott, hogy egy eléggé „lelakott” vitorlás belsejét felújítja. Utóbbi munkára a helyszínen, a Balatonnál került sor. Kétszer kiállításon is bemutatkozott, és ami mindennapjaiban sokat jelent: Milejszeg kézművesei között szakmai társakra lelt.

Ha elém raknak egy fát, látom, mi rejtőzik benne – mondja. – Egy asztal, egy szék vagy akár egy gyertyatartó. A fa ősi, csodával bíró anyag. A fa melegséget sugároz, és amit én meglátok benne, az isteni adomány, én pedig élek vele. Szeretek alkotni, szeretek a halott fának új életet adni. Minden munka új kihívás számomra, mert meg kell a fát érezni. Én megérzem, és segítségemmel a hasztalannak hitt tűzifa is új életre kel. Ami szintén fontos, hogy nincs két egyforma fa, és nincsen két egyforma elkészített darab sem.

Ahogy András fogalmaz, hálás a sorsnak, hogy megkapta a tehetséget és a lehetőséget, hogy ilyen szép dolgokat tud készíteni. Büszke minden egyes darabra, ami a keze közül kerül a megrendelőkhöz, és reméli, élete során még sok embernek okoz örömet bútoraival és dísztárgyaival.

Fotók: Nagy András archívuma

10 fotó megtekintése

Érezni kell a fát, és az megmutatja, mi szeretne lenni

Érezni kell a fát, és az megmutatja, mi szeretne lenni

Fotó megosztása:

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.