Életmód

Szerencsétlen nap a mai, nem tanácsos munkába fogni

Üszögös Szent Péter – néhol Széklábfúró Szent Pétör – napja február 22-e, ekkor a hagyomány szerint Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő – írja a Netfolk.

Üszögös Szent Péter napja nevét állítólag egy elhallásnak köszönheti: a „cathedra Sancti Petri” középkori magyar fordítása „Szent Péter ü székössége”, ebből lett aztán az üszögös (üszkös), mely elnevezés köré kialakult a népi hagyomány.

A magyar hagyományban szerencsétlen napnak számított, nem volt tanácsos munkába fogni. 

Ezen a napon az asszonyok, nem nyúltak lisztbe, nehogy üszkös legyen a búza. Libát, tyúkot sem jó ekkor ültetni, mert üszögös lesz a tojás, azaz megfeketedik és nem kél ki. A gabona üszkösödése gombás megbetegedés, mely ma már könnyen kezelhető, régen azonban nagy károkat okozott. Szemes gabonát vittek a szobába, ahol a kereszt és mécses elé tették, hogy védje meg az üszkösödéstől a termést.

Ennek a napnak az időjárásától függ, hogy üszögös lesz-e a gabona. A néphit szerint, ha ezen a napon csapkodó eső esik, vagy ködös az idő, bizonyosan megüszkösödik a búza.

Hívogat a kert, februárban sokasodnak a tennivalók
Kezdődhet a metszés, a tisztogatás és a dugványozás is.

Ehhez a naphoz kapcsolódó időjóslásjóslás:

  • Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.
  • Amilyen némű Péter urunk estélye, olyan idő lészen negyven napig – tudatja a 300 évvel ezelőtti lőcsei kalendárium.
  • Ha éjjel meg nem fagy, tovább se félj a fagytul – mondogatták.

Ezen a napon szedték fel a biztonságos haladást jelző szalmacsóvákat is a Tisza jegéről, mert ekkor már lazulni kezdett, már sehol sem lehetett átkelni biztonsággal.

Hazánk több vidékén ez a nap a szólítás napja, amelyen megkérdezték a birtokokon szolgáló csikósokat, gulyásokat, béreseket, szőlőpásztorokat, kocsisokat, hogy akarnak-e maradni a következő évben is.  Az emberek panaszaikat, kívánságaikat is elmondhatták ezen a napon.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik