Életmód
home made pork lard in a cast iron pan

1000 táplálékot vizsgáltak tudósok: a disznózsír az egyik legegészségesebb

Korábban a témában:

Az ideális étel a szervezetünknek szükséges minden tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaznak anélkül, hogy bármelyik meghaladná a javasolt napi beviteli értéket. Ha létezne ilyen, akkor fogyasztásával optimális egyensúlyt teremthetnénk a testünknek, de mivel nincs, törekednünk kell a legjobbra.

Ennek apropóján a BBC Future oldalán jelent meg egy friss kutatás, amelyben szakértők több mint 1000 nyers összetevőt elemeztek és rangsoroltak a tápértékük szerint. Minél nagyobb pontszámot kapott egy táplálék, annál jobb arányban találhatók meg benne a szervezetnek létfontosságú tápanyagok.

A felmérés több érdekes eredményt is hozott.

Épphogy befért például a legjobb százba a napjainkban meglehetősen felkapott füge, de kisebb-nagyobb meglepetésre a gyömbér is csak a 98. helyez kaparintotta meg.

A top 50-ben meglehetősen szoros mezőny alakult ki, a cseresznye, a dió, a saláta, és a homoki bab holtversenyben a 46. helyen zárt a 100-as skálán 58 ponttal.

Ami a legjobb húsz táplálékot illeti, a következő a sorrend:

  • 20. tőkehal (64 pont)
  • 19. lila káposzta (65 pont)
  • 18. zöldhagyma (65 pont)
  • 17. alaszkai tőkehal (65 pont)
  • 16. csuka  (65 pont)
  • 15. veteményborsó (67 pont)
  • 14. mandarin (67 pont)
  • 13. orvosi vízitorma (68 pont)
  • 12. zeller (68 pont)
  • 11. szárított petrezselyem (69 pont)
  • 10. sügér (69 pont)
  • 9. cékla (70 pont)
  • 8. disznózsír (73 pont)
  • 7. mángold (78 pont)
  • 6. tökmag (84 pont)
  • 5. chiamag (85 pont)
  • 4. lepényhal (88 pont)
  • 3. álsügér (89 pont)
  • 2. csirimojó, vagyis fahéjalma (96 pont)
  • 1. mandula (97 pont)

Kiemelendő, hogy az egészségre gyakorolt hatása miatt rendszeresen megkérdőjelezett disznózsír egy meglehetősen komoly és átfogó kutatásban is az egyik legegészségesebb tápláléknak jött ki, ezzel együtt fogyasztásával érdemes óvatosan bánni.

A teljes listát ide kattintva találod angol nyelven.

A falun sütött ízes házi zsír és a ropogós tepertő titka
A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.