Négy családi gazdasággal társult az élelmiszer-maffia

Elkötelezettek a helyi termékek népszerűsítésében.
Kapcsolódó cikkek

A napokban mutatkozott be a Novohrad–Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában a 4Birtok néven szövetséget kötött 4 családi vállalkozás, melynek célja a kézműves gazdálkodás és a helyi termék népszerűsítése, az összefogás hangsúlyozása.

Genius loci, avagy a nógrádi kézművesség dicsérete

Ezzel a címmel tartott a bemutatkozó programon előadást Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársa, melyben azt mutatta be, miért fontos és érdekes az uniformizálódó világban a lokálpatrióta tudat, a szűkebb régióhoz való kötődés, és miként társulhat ez azzal a kézműves minőséggel, ami a termékeket egyedivé és minőségivé teszi oly módon, hogy az kötődjön egy adott tájhoz, jelen esetben Nógrád megyéhez.

A 4Birtok konzorcium tagjainak munkája igazi sikertörténet.

Fűtőház Sörfőzde

A két éve alakult sörfőzde egy rétsági családi vállalkozás, amely kis mennyiségben kizárólag prémium minőségben készít ale típusú söröket. Klasszikus mozdonytípusok a söreik névadói, mert az alapító sörfőző édesapja mozdonyvezető volt. Aa kedvenc mozdonyáról elnevezett fekete sör 2017-ben Dublinban aranyérmet kapott.

Maszlik Családi Gazdaság

A Középső-Cserhát szelíd lankáin, Palócföld szélén, a Szente patak völgyében helyezkedik el gazdaságuk. Mezőgazdasági vállalkozásukat 1991-ben növénytermesztéssel kezdték, majd 1999-ben állattenyésztéssel bővítették ki. Éveken át fő profiljuk a tejtermelés volt, majd 2007-ben elindították tejes autójukat, amellyel a környékben közvetlenül értékesítik termékeiket. Legfontosabb céljuk, hogy a teljes termelési folyamatot kézben tartva „a földtől az asztalig” mindent megtermeljenek.

Villányi Családi Gazdaság

Villányi Péter családi gazdasága 2002 óta működik Nógrád községben. Vadasparkjukban, természetes élőhelyükön szemlélhető meg a fenséges gím- és dámszarvasok viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznók vidám csörtetése. Mintaboltot üzemeltetnek, ahol adalékanyag és tartósítószer mentes vadkolbász, -szalámi és sonka mindig megtalálható.

Bánki Pálinkaház

A Bánki Pálinkaház egy zöldmezős beruházással létrehozott családi vállalkozás, amely 2012. december 6-án, Szent Miklós, a Pálinka Védőszentjének napján kezdte meg a működését. Mottójuk: “pálinkát főzünk és árulunk, de hangulatot, érzéseket, érzelmeket adunk el, segítünk létrehozni.”

Food Maffia

A 4Birtok konzorcium egyik “hátterét” a balassagyarmati Food Maffia  jelenti. A 2017-ben indult vállalkozás a minőségi vendéglátásra törekszik, az ételek tekintetében a különleges szendvicsek készítésével kápráztatják el vevőiket. Ezt oly módon biztosítják, hogy Nógrád megyei kistermelőktől, illetve manufaktúrákból – így a  4Birtok konzorciumtól – szerzik be  a minőségi alapanyagokat.

Fotók: Facebook/Novohrad-Nógrág Geopark/Laczkó Zsolt Egon