Életmód

Cudar nyarat jósolt a lángra gyújtott svájci hóember

Nem derítette jókedvre a fesztiválozó zürichi tömeget a tradicionális időjósló, máglyára állított hóember hétfőn: Böögg feje 20 perc 31 másodpercet követően robbant fel, ez pedig enyhe nyarat vetít előre, írja a Swiss Info.

Svájc legnagyobb városában minden év tavaszán a Sechseläuten ünnepen gyújtják lángra a hóemberfigurát, szimbolikusan egyfajta bosszút állva a hosszú hideg télért. A hagyomány szerint minél hamarabb éri el a tűz Böögg robbanóanyagokkal megpakolt fejét, annál melegebb és naposabb nyárra számíthatunk.

A felhős, szürke időben ugyanakkor ez már-már kíméletlenül hosszú időt vett igénybe. Az elmúlt évtizedben mindössze négy alkalommal fordult elő, hogy ennél hosszabb idő kellett a hóembernek a fejvesztéshez.

MTI/EPA/Melanie Duchene

Tavaly nagyobb örömet váltott ki az eredmény a gyorsaság és a jóslat pontosságát illetően is. Böögg feje kevesebb mint tíz perc alatt felrobbant, a nyár pedig rendkívül napos és forró is lett.

A rekordot egyébként a 2003-as évi hóemberégetés tartja, akkor ugyanis mindössze 5 perc 43 másodperc kellett a mutatványhoz, és abban az évben valóban rekordmeleg volt a nyáron. Előfordult ugyanakkor az is, hogy az eső miatt 43 percet vett igénybe, hogy a tűz Böögg fejéig érjen, mindenesetre abban az esztendőben is komoly melegeket mértek.

Minden képzeletet felülmúl Európa legszebb vasútvonala
Az utazás során a jegyet váltó érdeklődők 55 alagúton és 196 hídon haladnak át a tömegközlekedési járművel.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Melanie Duchene

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik