Életmód

Bodrogközi nagykövet az év tájházvezetője

Elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a tájház országosan elismert múzeumportává váljon.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége éves közgyűlésén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban adta át az év tájházvezetője elismerést, melyet Csáki Balázsné, a cigándi Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány kuratóriumi elnöke vehetett át két évtizedes áldozatos és önzetlen szakmai munkájának az elismeréseként.

Az alapítvány 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrzi a bodrogközi tájegységre jellemző népi építészetet, kultúrát és hagyományokat, ennek érdekében pedig tájmúzeumot létesít Cigándon. Csáki Balázsné elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az egykori tájházból mára egy országosan is elismert épület-komplexum alakult ki Bodrogközi Múzeumporta névvel.

Az elhivatott hagyományőrző 2002-ben kapcsolódott be a falumúzeum munkájába. 2006-tól a kuratórium elnöke, 2008-ban Kántor Mihály Emlékplakettel díjazták, nyugdíjba vonulásakor pedig Pedagógusi Szolgálatért Emlékérmet kapott. Vezetése alatt teljesedett ki a falumúzeum és az alapítvány munkája. 2012-ben az Év tájháza lett az általa vezetett tájház.

Az év tájházvezetője elismeréssel szinte egyidőben Cigánd önkormányzata a település és a térség népi örökségének megőrzése szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Csáki Balázsné részére a “Bodrogközi Múzeumporta Nagykövete” címet adományozta.

Olvasói sztorik