Életmód

Szegedi néprajzkutató lett az év tájházvezetője

Egyedülálló programsorozatai, múzeumpedagógiai foglalkozásai jó példaként szolgálnak.

Kulik Melinda történész-néprajzkutató, a szegedi Napsugaras Tájház vezetője kapta a Év tájházvezetője díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztújító közgyűlésén Szentendrén.

A kiemelkedő tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munka elismeréseként átadott díj nemcsak a fiatal kutatónak és a tájház mint múzeumi bemutató helyszín, néprajzi gyűjtemény vezetőjének szól, hanem egy olyan szervező egyéniségnek, aki közösségi térré formálta ezt az oktatási helyszínt – indokolta döntését a szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelték:

A jó tájház nem csupán a múlt emlékeinek felsorolását nyújtja a látogatóknak, hanem a pedagógia, az andragógia, a közművelődés, a népművészeti mesterkedések módszereit ötvözve komplex élményeket teremt, ahol a gyökereit őrző közösség van jelen.

A díjazott méltatásában hangsúlyozták:

Kulik Melinda, olyan személyiség, aki teljes erejével és szakmai tudásával hivatásának tekinti az értékek átadásának feladatát. A merev és statikus egykori alsóvárosi gyűjteménybe az élet lüktetését hozta, megcélozva az ifjú nemzedékeket. Egyedülálló programsorozatai, múzeumpedagógiai foglalkozásai, fesztiváljai, a folklór eszközeit megszólaltató gyermektáborai nemcsak a térségben szolgálhatnak példaként, hanem országosan is.

A közgyűlésen a szervezet élére három évre ismét megválasztották Bereczki Ibolyát. Az ügyvezető elnök Hegedűsné Majnár Márta lett. Az idén 15 esztendős országos hatókörű civil szervezet megújította elnökségét és felügyelő bizottságát is.

Fotók: Facebook/Tájházszövetség

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik