Virágzó vidékünk

Meseszép tájházzal gazdagodott Palócország

A múlt egy szeletét láthatja, aki ellátogat a Karancslapujtői Tájházba.

A helyi hagyományokat bemutató gyűjtemény a helyi önkormányzat, a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület és a lakosság példaértékű összefogásával jött létre Palócország e festői településén. A korabeli bútorok, eszközök és a népviselet megismertetésén túl a jövőben rendezvények helyszínéül is szolgáló épület és hatalmas udvar reményeink szerint a közösség összefogásában, az identitástudat megerősítésében is jelentős szerepet fog betölteni.

21.

A látogató mintha tündérmesébe csöppenne

… a konyhában ropog a tűz és a masina felől sült tök illata csábít, a falvédők és dísztányérok szemet gyönyörködtető látványából felocsúdva már a Tiszta szoba hívogat, ahol az öregasszony buzgón imát mormolva félszemmel a menyecskére pillant. Suhognak a keményített alsószoknyák, csillan a gyöngysor, s szalagos farkas fékető is a fejére kerül! A belsőszobában gyerekzsivaj, a citera húrjai pendülnek, az asztalon szigorú szövegezéssel 1888.-ik évi fizetési meghagyás a Magyar Királyi Járásbíróságnak címezve, gurul az 1 pengő, de a szátva hangja elnyomja a ház népének hangjait, miközben a kamrában a gerendáról lelógó sonka cinkosan kacsint! A letakart tükör árnyékában megbúvó halotti sarok csendre int…

9.

Mesevilág ez, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A gyermekeknek kapocs a gyökerekhez, az időseknek elmorzsolt könnycsepp a múlt felé.

A kiállított tárgyak, eszközök mellett a látogatók helytörténeti ismeretei is bővülhetnek, korabeli fotók segítségével megismerkedhetnek a Gyönygyösbokréta és a Kaláris asszonykórussal, Palotásiné Borza Ilona gyűjtésében elfelejtett szavainkat böngészhetik, együtt kacaghatnak Karancslapujtő ragadványnevein és a pince helységben kialakított „retrókiállításon” megcsodálhatják településünket a 70-es, 80-as években megörökített fekete-fehér fotókon.

16.

8.

5

Aki szeretne elmerülni ebben a kincsekkel teli világban, azt szeretettel várják a rajongói oldalon és személyesen egyaránt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik