Életmód

Elérték Parajdot a Csíksomlyóba tartó gyalogos zarándokok

Elérték Parajdot a Csíksomlyóba tartó gyalogos zarándokok

Idén is százezreket várnak az összmagyarság nagy eseményére.

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdett, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. Az idei csíksomlyói búcsúra május 18.-május 21. között kerül sor.

A zarándoklat programja

Május 18-án, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik. Május 19-én a papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1-kor kezdődik. A kegytemplomban az este 7 órakor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz. Május 20-án, pünkösdvasárnap a szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Május 21-én, pünkösdhétfőn reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor tartják a szentmiséket.

Felvételeinken a csíksomlyói búcsúba tartó gyalogos zarándoklat résztvevői láthatók Parajd határában 2018. május 13-án. A résztvevõk öt nap alatt teszik meg a Mária-út utolsó száz kilométerét.

Fotó: MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor
Fotó: MTI/Veres Nándor

Kiemelt kép: Veres Nándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik