Mielőtt kidobnánk, ismerjük meg a cseresznye- és a meggyszár jótékony hatásait

Néhány évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy valaha a cseresznye-és meggyszárból is teát fogunk készítünk.
Kapcsolódó cikkek

A meggy és a cseresznye szárát említi néhány régi füveskönyv, de szó szerint csak említés szintjén. Varró Aladár Béla kitűnő és alapos gyógynövényes könyveiben pedig említésre sem kerül. Ne legyenek illúzióink, ez a háziszer bizony a 20. századi konzerviparnak köszönheti létét, hiszen a nagy mennyiségben képződő ,,hulladék” esetén mindig keresik annak felhasználási lehetőségeit. Itt pedig találtak bőven hatóanyagokat, melyek a tapasztalattal együtt igen biztonságos házi felhasználást kínálnak.

Anyanövény a cseresznye és a meggyfa, drogjuk a gyümölcskocsány, azaz a gyümölcsök ,,szára”.

A meggyszár picit több hatóanyagot tartalmaz, valamint minél sötétebbre érő a gyümölcsük, annál hatékonyabb a szára. Leggyengébb hatású a világosra érő cseresznye szára, értékesebb a feketére érő cseresznye szára, még jobb bármelyik meggy szára, de legjobb a feketére érő meggyek szára.

Hatásuk

Fotó: pixabay.com

Rácz professzor a keringésre való hatásáról a következőket írja:

,Flavonoidokat tartalmazó készítményei kedvezően befolyásolják a vérszérum koleszterintartalmát, védik a verőerek /artériák/ falát magas vérnyomásos betegeknél, csökkentik a hajszálerek /capillarisok/ kórosan fokozott törékenységét /fragilitását/ és áteresztőképességét /permeabilitását/.

Meggylevél gyógyhatása

Ennek hatása szinte megegyezik a cseresznye-és meggyszár hatásával, azzal a különbséggel, hogy egyes hatóanyagokból valamivel többet, másokból valamivel kevesebbet tartalmaz. A termésérés előtt-alatt célszerű gyűjteni, de mivel senki sem szereti megtépázva kórokozóknak kitenni szeretett gyümölcsfáját, hát nem terjedt el, maradt a népgyógyászat szintjén, drogként nem tartják nyilván.

Szabó Gyuri bácsi bükkszentkereszti füvesember alkalmazza egyedül /tudomásom szerint/, inkontinencia elleni teájának fontos részeként. Nagyon jó tapasztalatai lehetnek vele, mert még szabadalmi bejelentést is tett a keverékre.

Tea készítése

A megszárított szárakból 5-10 perces főzetet készítünk, elég egy kis csipet szár egy csésze teához… Nyersből ne főzzünk teát, mert ekkor nem érvényesül a ,,kettős diffúzió”, a hatékony kioldódás, másrészt csak összezöldíti az edényt. Íze kellemes-semleges, enyhén fanyar, önmagában teaként is iható.

Szerző: Kovács Péter Zoltán

Miért együnk sok cseresznyét? 12 nyomós érvünk van
Érik a ropogós cseresznye, együnk sokat belőle!