Virágzó vidékünk

Teljes pompájában virágzik hazánk cseresznyéskertje

Magyarország legnagyobb, 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyése csodás látványt nyújt.

Kezdetektől próbálja „meggyőzni” a felettes erőket a neki megfelelő időjárásról: Nagykörűben e szép hagyomány a cseresznyéhez, a gyümölcsök hercegnőjéhez kötődik, amely gyümölcs egyébként is a termékenység szimbóluma.

Az idén megviccelte az időjárás a cseresznyevirágzást, hiszen általában már április 3- án szinte teljes virágzás van. Ebben az évben ez április 13-ra esett! Több ezer cseresznyefa hófehér virágai Nagykörűt ünnepi ruhába öltöztették.

A templomkertben található Magyarország legnagyobb, 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteménye, mely génbankként is szolgál.

Fotó: Facebook/Nagykörű

Évente több cseresznyés programot is szerveznek a településen, így a Cseresznyevásárt, a hagyományőrző Cseresznyefesztivált, a Nagy Befőzés napját, tavasszal pedig a Cseresznyevirágzás ünnepét.

Mint minden évben, most is nagyszerű hangulatban telt az ünnep hétvégéje. Volt fagyűző szertartás, cseresznyefa-ölelés,  termékenységi tánc, fáklyás körmenet és fénykívánság. Régi szép hagyomány, hogy gyermeket akaró párok virágzó cseresznyefát átölelve, úrangyala imádságot mondva és az estét elhálva várták a gyermekáldást.

Fotó: Facebook/Nagykörű
Fotó: Facebook/Nagykörű

Ilyenkor sűrűbben érkeznek a fotósok is, és elégedett arccal járják be az utcákat, ahol káprázatosan szép látvány tárul a látogatók szeme elé. Persze nemcsak ez vonzza a távolból érkezetteket, hanem szép számmal keresik meg Grosz Tamás kertjét is, ahol ehető, iható, gyógyító, fűszerező, valamint különleges zöldségnövényekre csodálhatunk rá, kóstolhatjuk és illatozhatjuk azokat.

Fotó: Grósz Tamás

Csuda egy kert ez, hisz számtalan idegen kultúra növényei, jól megférnek egymás mellett. A cseresznyefa mellett már kiültetésre került néhány banánfa is. A meggy mellett még nem hajtott ki a kínai datolya, az várat magára. Idén több növénnyel gyarapodott a kert, így egy érdekes nevűvel, a mandragórával. Még nem virágzik, de rövidesen pompás látvány lesz! Számtalan gyógy- és fűszernövény kelleti magát, amit érdemes megcsodálni, meglátogatni a kertet.

Fotó: Grósz Tamás

Videó a cseresznyevirágzásról és az ünnepről

Címlapfotó: Grósz Tamás

10 érdekesség és megannyi pazar fotó a cseresznyevirágzásról
Mindjárt itt a tavasz és a természetimádók ismét gyönyörködhetnek a cseresznyevirágzásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik