Tekintélyes mesterség volt régen a kádároké, akik jó módban éltek, hiszen a bortermelő vidékeken minden ősszel sok hordóra volt szükség, így volt munkájuk bőven. Akadtak köztük, akik nem csak a fa megmunkálásával, hanem borkezeléssel is foglalkoztak egyes kolostorok és uradalmak, vagy mezővárosi gazdák felkérésére. A kádárok jól kereső iparosoknak mondhatták magukat egészen addig, míg a zománcos, üveg és a műanyag tárolóedények el nem terjedtek, ezzel párhuzamosan a mesterek száma is csökkent.
A hordó alapanyagának, a dongának a gyártása is a cég üzemében történik, így az Európai Kádárok Kft. egyike azon kevés hordógyártó cégeknek, ahol a teljes folyamatot, kezdve a rönkök megvásárlásától a hordók teszteléséig a kádármester állandó szigorú ellenőrzés alatt tarthatja.
Az MTI munkatársa erről a szép mesterségről készített képes összeállítást, bemutatva a kádárok munkáját, a hordókészítés pillanatait.
Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás