Életmód

Kopaszodás: az ész a fontos, nem a haj

Egy csontritkulás ellen kifejlesztett gyógyszer hozhat megváltást a kopasz embereknek.

Minden életkornak más a stílusa, egy viszont biztos: az ember életében fontos a frizura. A férfiak egyetemes problémája a kopaszodás, így a dolog természetéből fakadóan frizura igazítással nem kell foglalkozniuk a kopaszodó vagy teljesen kopasz uraknak. De vajon hogyan alakul ki a kopaszodás, és mit mutatnak a kutatások a folyamatról?

A kopaszsághoz általában három dolog érvényesül egyszerre: az életkor, a genetika és a hormonális változások

Fotó: Pixabay

A Házipatika arról ír, hogy a hajhullást főképp genetikai faktorok határozzák meg, azaz a hajhagymák öröklött módon hogyan reagálnak a hormonokra. Akinek a hajhagymái genetikai okok miatt fokozottan érzékenyek a hormonokra, annak a haja hormonprobléma nélkül is nagy eséllyel hullani fog. A hormonok közül a legfontosabb a tesztoszteron, mely felelős a férfias jegyek kialakulásáért.

Ha a kopaszodás foltos, akkor kiterjedten kell vizsgálni a szervezetet, a probléma hátterében ugyanis valamilyen gyulladásos góc is állhat. Az okok között megbújhat valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiánya is, de előfordulhat az is, hogy a problémát felszívódási zavar okozza.

Ugyanakkor a hajhullás nem feltétlenül jelez egészségügyi problémát. Okai között gyógyszerek, túl sok A-vitamin bevitel és a kevés fehérje is lehet, de a stressz is vezethet hirtelen hajhulláshoz.

Sok mindent elárul egészségünkről az ősz haj
Ezek már az öregség jelei, függetlenül attól, ha a húszas éveink elején vagy a harmincas éveink végén teszik próbára hiúságunkat. De ha jobban megvizsgáljuk, az ősz haj többet is elárulhat rólunk, mint a korunk.

Kutatók folyamatosan vizsgálják a kopaszodás biológiai hátterét, és keresik a megoldásokat a megelőzésre. Hetekkel ezelőtt szenzációs hír járta be a világsajtót, mely szerint egy csontritkulás ellen kifejlesztett gyógyszer hozhat megváltást a kopasz embereknek. A Way-3166606 nevű szerről kiderült, hogy egyik mellékhatása beindítja a hajnövekedést – írta a The Sun. A tudósok most vizsgálják annak lehetőségét, hogy a szert gél vagy sampon formájában alkalmazzák, ami lehetővé tenné, hogy a hatóanyag közvetlenül a hajtüszőkhöz jusson el.

A csodaszer nélküli megelőzést az egészséges életmód, az egyéb betegségek megelőzése és kezelése, valamint a nyomelemekben gazdag vegyes táplálkozás jelentheti, bár amennyiben a probléma hátterében öröklött tényezők állnak, hajlam esetén aligha lehet elkerülni a kopaszodást.

Már-már közhely, de nagyon igaz Bródy János dalszövegének sokszor idézett mondata:

Az ész a fontos, nem a haj.

Egy új brit kutatás szerint – az összegyűjtött vélemények alapján – a gyérebb fejszőrzettel megáldott férfiak szociálisan érettebbek, intelligensebbek, dominánsabbak és becsületesebbek, mint dús hajú társaik.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik