Életmód

Bujkáló óriások nyomába erednek a Gemencben

Magyarország legnagyobb törzskörméretű fája mellett több ritkán látott óriáshoz is elvezet a Gemenc Zrt. legújabb túrája.

A 12 méteres törzskörméretű Pörbölyi Titán Magyarország legnagyobb fája, amely a Gemenci erdőben a Móric-Duna partján található. A 2018. november 3-án 10 órakor a Pörbölyi Vadászháztól induló vezetett túra ezt a csodálatos csomoros fekete nyárfát is érinti, de emellett az ismert túraútvonalaktól távolabb rejtőző tölgyek, szilek, kőrisek hatalmas példányait is megtekinthetik a kirándulás során.

A Pörbölyi Titán, Magyarország legnagyobb törzskörméretű fája – Fotó: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

A résztvevők megmérik az óriások átmérőjét, törzskerületét, megbecsülik magasságukat és korukat. A közel 10 km-es túrát a nehéz terep és az útvonal hossza miatt csak 14 éves kor felett ajánlják a szervezők. Az erdőgazdaság kéri, hogy előzetesen jelezzék részvételi szándékukat a kirándulók a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában telefonon, email-ben vagy személyesen.

A szervezők zárt túraruházatot, túrabakancsot, fényképezőgépet, valamint távcsövet javasolnak felszerelésként, egyben felhívják a figyelmet, hogy a program változhat az időjárási körülmények és a megváltozott útviszonyok miatt.

Íme Magyarország tíz leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye
A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk a legvarázslatosabb kirándulóhelyeket egy csokorba gyűjteni.

Kiemelt kép: Csontos Péter/Gemenc Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik