Életmód

Erzsébet ma megmutatja, fehér lesz-e a karácsony

A néphagyományban időjárás-jóslás is fűződik a mai naphoz.

Az Erzsébet a 14. századig a leggyakoribb női név volt, ahhoz több történet és időjóslás is kapcsolódik.

Erzsébet alakjához számos legenda fűződik. Az egyik legismertebb  az úgynevezett rózsacsoda, amelyet először XIV. századi forrás említ.  A rózsacsoda-legenda szerint egy alkalommal Erzsébet ruhájában – titokban – kenyeret vitt a szegényeknek.  Férje megállította , hogy megtudja, mit visz benne. Erzsébet azt felelte Lajosnak, hogy rózsákat visz. Férje felszólítására  meg is mutatta kötényét, s csodák csodája, valóban rózsák voltak benne. E történet alapján az ábrázolásokon a rózsák váltak Szent Erzsébet legfőbb ikonográfiai  jellemzőjévé.

A magyar történelemben a név legjelesebb viselője Árpád-házi Szent Erzsébet, “Magyarország szép nemes csillaga”.

A néphagyományban időjárás-jóslás is fűződik ehhez a naphoz: a megfigyelés szerint Szent Erzsébet napja a tél erejét szabja. Ha ugyanis november 19-én esett az eső, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha havazott, akkor karácsonykor is esett a hó.

Ha ilyenkor havazott, azt mondták: “Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját).” Egy másik mondóka szerint: “Erzsébet, Katalin havat szokott adni, a bitang marhákat jászolhoz kötözni.”

Régi időkben a fiatalok is nagyon várták ezt a napot, mivel több helyen ekkor zajlottak a  várkörjáró játékok, amelyek alkalmával a fiúk-lányok kérdő-felelgetős dalszövegek éneklésével múlatták az időt.

Tánczos Erzsébet írása, netfolk.blog.hu – Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik