Életmód

Közösségi élettér – a jövő életformája

A világot beutazva élő digitális nomádok legújabban már nem csak co-working irodát keresnek, hanem közösséget, közösségi életteret is. Ha olyan a munkánk, hogy bárhonnan dolgozhatunk, akkor tulajdonképpen bárhol élhetünk, csak legyen megfizethető a lakás és megbízhatóan stabil a net.

A co-living a legmodernebb életforma. Ez, ha tetszik a digitális kor, az internetes távmunka által nyújtott szabadság válasza a legfiatalabb generáció lakásproblémáira. Az Y és Z generációnak – az elszabaduló ingatlanáraknak, és a hitelválságnak köszönhetően – szüleikkel ellentétben nincs már elegendő tőkéjük ahhoz, hogy saját tulajdonú ingatlant vegyenek, mindeközben rohamos ütemben nő az olyan munkák száma, amelyek távolról is elvégezhető. Így könnyen előfordulhat, hogy a modern kor gyermekeinek az önálló, saját tulajdonú lakásra már nem is lesz kimondottan szüksége – legalábbis addig nem, amíg nem alapítanak saját családod, és/ vagy legszívesebben utazgatással töltik az idejüket.

A nyugati szintű bérekből kényelmesen, vagy akár luxuskörülmények között is lehet élni olyan országokban, ahol a megélhetési költségek alacsonyabbak. Ha a munkánk nem köt egyetlen városhoz, vagy országhoz sem, miért is ne barangolhatnánk be az egész világot az irodánkkal, azaz a laptopunkkal a hátunkon, miért is ne lakhatnánk körbe a Földet úgy, hogy mindeközben ugyanannál a vállalatnál dolgozunk akár hosszú éveken keresztül.

Nagy szükség van az inspiráló közösségre

A digitális nomádok kezdetben jellemzően magányosan utazgattak, egyedül járták a nagyvilágot, de nagyon gyorsan egymásra találtak útjaik során. Ma már tudatosan keresik, szervezik, sőt saját maguk alapítanak közösségeket, közösségi élettereket. Abból a praktikus megfontolásból teszik mindezt, hogy közösen sokkal komolyabb anyagi erőforrás birtokosaiként képesek egész házakat is bérbe venni, míg magukban csak egy-egy szobát tudtak volna megfizetni az adott helyen.

A praktikumon túl az inspiráló közösségre nagyon is szüksége van az egyedül utazgató, távolról dolgozó szabadúszóknak – főleg azoknak, akik már évek óta így élnek.
A helyfüggetlen életmódot folytató vándormunkások száma olyan ütemben növekszik, hogy kiszolgálásukra sorra alakulnak a co-working vállalkozások, amelyek már nem csak lakást, vagy irodát, hanem a kettőt egyben, plusz, közösségi élményt is kínálnak. A co-living vállalkozások az airbnb lakások továbbfejlesztett verziói, kvázi a közösségi irodák és a privát szállásokat kínáló vállalkozások szerelemgyerekei. A legismertebb co-living szolgáltatást nyújtó cégek már számos országban hoztak létre ilyen lakóközösségeket, és a hatalmas kereslet miatt továbbiak létesítését is tervezik.

Törzsi közösség

Létezik olyan közösség is, amelynek a tagjai együtt vándorolnak, és így teremtik meg a saját co-living körülményeiket. A Marie Claire munkatársa készített skype interjút az amerikai székhelyű Montaia nevű digitális nomád közösség vezetőjével, aki arról mesélt, hogy az ő csoportjuk a közös értékrend alapján szerveződött meg. Közösségük tagjai mind elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, fontos nekik a szolgálat, érdeklődnek a spiritualitás tanok iránt, és folyamatosan fejlesztik magukat. Néha együtt, néha különválva majd újra összekapcsolódva utazzák be a világot. A közösség cégként is működik, a webdesign és a digitális marketing területén nyújtanak szolgáltatásokat.

A digitális nomád életforma nyújtotta szabadság egyben elszigeteltséggel is jár, a közösség elvesztésével – magyarázza Kaela. Az általunk létrehozott csoport egyfajta visszatérés a törzsi életmódhoz, azzal, hogy idejük jelentős részét együtt töltik új családi közösséget teremtenek magunk köré. 2018-ban a csoport nagy része három hónapot élt Kaliforniában, majd két hónapot Mexikóban töltöttek, egy hónapig voltak Franciaországban. Közös vándorlásuk következő célpontja India lesz, utána Balira mennek, hogy ott táborozzanak egy darabig.

Közös rituálék, közös tanulás

A közösségnek közös szokásai, rituáléi is vannak. Akár egy életmód, vagy selfness-, jóga- táborban minden reggel közösen jógáznak és meditálnak, emellett folyamatosan megosztják egymással újonnan szerzett, a legkülönfélébb tudományterületekről származó ismereteiket.

Hol az egészséges étrendről, hol pedig az integrálszámításról tartanak egymásnak előadást – az együttélés fantasztikus lehetőség arra, hogy a közösség azzal, hogy megosztják egymással a tudásukat, közösen fejlődjön. Arra is odafigyelnek, hogy ne ragadjanak a saját csoportjuk buborékjában, ezért is vállalnak rendszeresen önkéntes munkát különböző helyi szervezeteknél.

Izgalmas társaság – nem csak húsz éveseknek

Digitális nomádok nem csak a húszas, harmincas éveikben járó szingli programozók lehetnek. A Marie Claire újságírója találkozott a bulgáriai Banszkóban lévő co-living házban egy texasi hölggyel, Valerie-vel, aki háromszoros nagymama, az ötvenes évei végén jár, és válása után döntött úgy, hogy eladja házát, és nyakába veszi a világot. A Facebookra posztol rendszeresen képeket az élményeiről, és kacérkodik a blogírás gondolatával. 1 hónapja csatlakozott a bulgáriai digitális nomád közösséghez, és borzalmasan élvezi, hogy minden napra szerveznek valamilyen izgalmas programot a csapatnak. A hatvanas évei végén járó házaspár, Cliff és felesége kényelmes coloradói életüket hagyták a hátuk mögött. A férfi egész életében könyvelőként dolgozott, nagyvállalatok számára könyvelt, mígnem besokallt, és épp a nyugdíjazása előtt mondott fel. Lengyelországban tanított egy ideig angolt, onnan költöztek a bulgáriai digitális nomád bázisra feleségével, aki pedig első regényén dolgozik.

Digitális nomádok nem csak egzotikus helyeken élnek

A digitális nomád életmóddal kapcsolatban él bennünk egy másik sztereotípia is, miszerint digitális nomádkodni csak Balin, Vietnamban, Thaiföldön, vagy valahol az Amazonas őserdeiben, de mindenképpen valamilyen extra egzotikus helyen lehet. Ehhez képest a valóság az, hogy co-living bázisokat már alapítottak a kelet-közép európai régióban is, egyiket egész közel a határhoz.

A szerb–magyar határon üzemel egy Morkin névre hallgató ház, ahol kisebb létszámú közösségnek, 6 főnek nyújtanak co-living lehetőséget. Itt is minden reggel együtt reggeliznek, aztán közösen ebédelnek. Az épület magába foglal privát szobákat, és közösségi tereket. Az ára 1000 euró, ami kissé magasnak számít a hasonló szolgáltatásokhoz képest, de ebben az árban van napi háromszori étkezés is.

Banszkó 925 méter magasan fekvő 10 ezer fős kisváros Bulgáriában a Pirin hegység lábánál. A télen síparadicsomként üzemelő történelmi hangulatú kisvárost az érintetlen természet veszi körül, de nem csak emiatt vonzó a digitális nomádok számára.

Egy egy szobás lakás havonta 150(!) euróért bérelhető, egy átlagos ebéd ára 3 eurót kóstál. Az alacsony megélhetési költségeken túl a társasági adó szintje is igen kedvező, mindösszesen 10%.

A co-living errfelé elég laza formát ölt: az ide érkezők 100 eurót fizetnek havonta az iroda használatáért, míg a szállásukat maguk intézik. Az iroda tulajdonosai segítenek a megfelelő albérlet kiválasztásában. Egy adott időszakban átlagosan 40 fő teszi ki a meglehetősen színes, folyton változó közösséget. Van aki csak néhány hétre érkezik, de akad olyan is, aki több hónapig is marad.

A Google keresőjében rengeteg co-living szolgáltatást kínáló helyet, összesítő toplistát találhatunk angolul, a legtöbb helyen az árak, és a választható plusz szolgáltatások, programok is fel vannak tüntetve. Léteznek olyan oldalak is, ahol saját co-living vállalkozás indításához adnak tippeket.

Címlapkép: pexels.com
Képek: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

Olvasói sztorik