Életmód

Manukaméz, a sokoldalú új-zélandi csodaszer

A manukamézet sokoldalú szuperételnek tartják, ami a megfázásra, allergiára, influenzára, torokgyulladásra, fertőzésekre és a sebekre is hatékony.

A manukaméz az új-zélandi manukacserje virágából készül, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Emiatt is lehet, hogy a kereslet napjainkban sokkal nagyobb iránta, mint a kínálat. Így egy kis adag manukamézért akár 80 eurót is elkérnek – írja Bild der Frau 

Új-Zéland őslakói, a maorik már évszázadok óta ismerik a manukaméz gyógyító erejét, és többek között sebeik gyógyítására használták.

A manukaméz különleges hatása egy fontos összetevőnek, a metil-glikozidnak köszönhető. És bár minden fajta méz tartalmazza ezt az anyagot, a manukamézben sokkal nagyon koncentrációban található meg.

Laboratóriumi körülmények között jöttek rá a titokra, ami miatt eredményesnek tartják a kórokozók, illetve az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok megsemmisítésében.

A manukaméz bizonyítottan hasznos a fertőzések elkerülésében, csökkenti a bőrgyulladást, gyógyítja az égési sérüléseket, elősegíti a hegesedést, és megakadályozza a sebek elfertőződését, a fekélyek keletkezését.

Sokan fogyasztásra vásárolják ezt a drága mézet – nálunk egy 25 dkg-os üvegnyi ára 7-9000 ft között mozog -, azonban jó tudni, hogy emésztés közben az antimikrobális összetevők többsége megsemmisül. A torokgyulladásra, gyulladáscsökkentésre a manukaméz épp annyira hatásos, mint minden egyéb mézfajta.

Fotó: Pixabay

A manukaméz jótékony, gyógyító hatását nem lehet kétségbe vonni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy manukaméz és manukaméz közt is különbség van. Nem mindegy, melyik manukacserjéről gyűjtötték be a méhek a nektárt, és mivel egyes manukacserjék nem tartalmazzák koncentráltan a titkos összetevőt, így az a belőlük készült mézekből is hiányozni fog.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik