A manukamézet sokoldalú szuperételnek tartják, ami a megfázásra, allergiára, influenzára, torokgyulladásra, fertőzésekre és a sebekre is hatékony.
A manukaméz az új-zélandi manukacserje virágából készül, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Emiatt is lehet, hogy a kereslet napjainkban sokkal nagyobb iránta, mint a kínálat. Így egy kis adag manukamézért akár 80 eurót is elkérnek – írja Bild der Frau
Új-Zéland őslakói, a maorik már évszázadok óta ismerik a manukaméz gyógyító erejét, és többek között sebeik gyógyítására használták.
Laboratóriumi körülmények között jöttek rá a titokra, ami miatt eredményesnek tartják a kórokozók, illetve az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok megsemmisítésében.
A manukaméz bizonyítottan hasznos a fertőzések elkerülésében, csökkenti a bőrgyulladást, gyógyítja az égési sérüléseket, elősegíti a hegesedést, és megakadályozza a sebek elfertőződését, a fekélyek keletkezését.
Sokan fogyasztásra vásárolják ezt a drága mézet
azonban jó tudni, hogy emésztés közben az antimikrobális összetevők többsége megsemmisül. A torokgyulladásra, gyulladáscsökkentésre a manukaméz épp annyira hatásos, mint minden egyéb mézfajta.A manukaméz jótékony, gyógyító hatását nem lehet kétségbe vonni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy manukaméz és manukaméz közt is különbség van. Nem mindegy, melyik manukacserjéről gyűjtötték be a méhek a nektárt, és mivel egyes manukacserjék nem tartalmazzák koncentráltan a titkos összetevőt, így az a belőlük készült mézekből is hiányozni fog.
Kiemelt kép: Pixabay