Életmód

Teremtsd meg az életed, hozd ki a legtöbbet a hétköznapokból

Egy könyv, ami az élet egyszerű örömeinek az élvezetére tanít.

Végeztem, elolvastam a könyvet. Mi a hygge (hüge)? Ige és jelző is. Használják a dánok, norvégok. Svédeknél és finneknél is van hasonló kifejezés.

A jólét szóból ered

Élményekről és nem konkrét dolgokról szól. Azt jelenti,hogy hogyan hozzuk ki a legtöbbet a mindennapokból. A szerző a egy dán boldogságkutató és életminőséggel foglalkozó intézet munkatársa, ahol az emberi boldogság okait, hatásait kutatják.

Kiderült,hogy a dánok a legboldogabb nép Európában. A dánokról éppen nem ezt gondolnám. Hosszúhajú “gyilkolászós” vikingek, akik mikor egy kicsit eláll az eső beugranak enni egy svéd húsgolyót az Ikeába. A dolce vitás olaszokra vagy a – táncolni kell uram,a zene majd csak megjön valahonnan- Zorbára, a görögre inkább illene a legboldogabb nép titulus.

De ezek a dánok! Ahelyett, hogy a hosszú, hideg, komor tél alatt jól bedepiznének és sorra fosztanák ki a Xanax gyárakat, ők inkább kitalálták maguknak a hygge-t. Ebben tobzódnak ráhúzzák minden hétköznapi dologra. Ettől ők roppant boldogok és így generálják tovább a fene boldogságukat.

A könyvről sokfélét olvastam. Csak reméltem,hogy nem a szokásos hogyan legyünk boldogok 1-10-ig béke, jóga, menj nyaralni, nyugodjon meg attól megnyugszik bla-bla semmi. Szerencsére nem így lett. Kellemes olvasmány, a szerző vicces stílusában. Példákkal,receptekkel is illusztrált könyv. Nem útmutató és nem előírás. Utat mutat csupán és leírja, hogy a dánoknak mi jelenti a boldogságot, a hygge állapotot. És ezáltal mi is követhetjük őket.

Olvasás közben döbbentem rá, hogy jaaa hát akkor én dán vagyok ? Mert mindezeket én is és Te is csináljuk. Csak nem tudtuk hogy ennek van neve. Mikor aztán azt taglalja, hogy miket jelölnek meg a dánok a boldogság forrásának. Mint pl. süti, kávé, étel, forró italok. Akkor már biztos voltam benne, hogy dán vagyok.

A hygge nagyszerűsége az egyszerűsége

Kis dolgokat tesznek különlegessé és azokat a pillanatokat meg is élik, élvezik. Például hazaérni egy hideg napon és otthon a kellemes melegben meginni egy csésze forró teát. Pár percre megnyugodva elmerengeni. Barátokkal megenni egy finom ételt. Bekuckózni, megnézni egy jó filmet.

A hyggenek van illata. Belépve egy házba felidéződik a mama illata. Egy tál étel eszünkbe juttatja a gyerekkort. A hygget lehet tapintani, például, mikor egy puha plédet végigsimítunk, vagy amikor végigfut a kezünk egy öreg bútoron, amit örököltünk és kedves nekünk. Elmerenghetünk a gyertya lángjánál, hallgatjuk az eső kopogását, ez mind -mind hygge érzés, élmény.

Az élet egyszerű örömeinek az élvezetére tanít

Megjutalmazni magunkat és egymást a társas együttlétek alatt. Mindezekért hálát érezni. Ezáltal boldoggá válni. Nagyon jó volt ez a könyv. Olvasni egyszerű, könnyű. Nem is maga a tartalma volt az, ami annyira vigyorgóssá tett. Nem a szokásos hú, de most aztán jól megmotiválódtam, mert elolvastam a tutit érzést, amit holnapra már el is felejtek. Ez egy olyan minden érzékre ható könyv. Minden lapnál jöttek elő az emlékek. Egy jó kávézás,egy feltöltő beszélgetés, kirándulás, evés, ivás a barátokkal, családdal. Itt voltatok közben velem sokan. Mert akik ezt olvassátok értitek miről szól ez a könyv.

Szerző / fotó: Németh Hajnalka

Hogyan lesz egy falusi lányból városi, majd újra boldog falusi?
Lelkesítő élettörténet, melynek mottója: meg kell tanulnunk vágyakozni azután, ami a miénk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik