Életmód

Akár napi 25 csésze kávé sem árthat a szívnek

Egy kutatás szerint egészségügyi előnyökkel is járhat a fogyasztása.
Korábban a témában:

A túl sok kávé fogyasztása egyáltalán nincs rosszabb hatással az artériákra, mintha naponta csak egy csészével innák, írta a The Guardian. Jó hír tehát a kávé szerelmeseinek, hogy ha bírjuk, akár napi 25 feketét is elkortyolhatunk anélkül, hogy tönkretennénk vele a szívműködésünket.

two cup of coffee, Italian coffee maker, coffee beans, cinnamon, napkin and brown sugar bowl on wood table and brick background
Így lehet kotyogóssal isteni kávét főzni
Ha betartjuk az alábbi íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé.

A régebbi tanulmányok mind azt  sugallták, hogy a kávé rendszeres fogyasztása merevíti az artériákat, nyomást gyakorol a szívre és növeli a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. A Egyesült Királyságban elvégzett nagyszabású kísérletsorozat azonban – amelyben több mint 8000 embert vizsgáltak meg – most rácáfolt ezekre a feltevésekre. A kutatás azt bizonyította, hogy naponta öt csésze (legfeljebb 25 csésze) kávé elfogyasztása egyáltalán nincs rosszabb hatással az artériákra, mintha egy csészével sem innánk.

A British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott kutatást egy brit konferencián mutatják be Manchesterben.

A londoni Queen Mary University (QMUL) szakértői 8122 embert három csoportra osztottak

Az első csoportba azok tartoztak, akik naponta kevesebb, mint egy csésze kávét szoktak inni. A másodikba azok, akik naponta egy és három csésze között fogyasztanak, a harmadikba pedig azok, akik több mint három kávét is lehörpintenek. Az utóbbi csoportban néhányan napi 25 csésze feketét is isznak, bár a csoportban öt csésze volt az átlag.

A kutatók azt találták, hogy még azoknál is, akik napi 25 csésze kávét fogyasztanak, sem volt nagyobb valószínűsége az artériák merevségének, mint azoknál, akik egyáltalán nem kávéznak.

Miközben ebben a tanulmányban nem nem tudunk ok-okozati összefüggéseket bizonyítani, kutatásaink is azt mutatják, hogy a kávé nem olyan rossz az artériáknak, mit azt ahogyan a korábbi tanulmányok állították.

– mondta Dr. Kenneth Fung, a QMUL kutatója.

A legfrissebb tanulmányban résztvevőkön különböző állapotfelméréseket is végeztek, és az eredményeket még az olyan tényezők sem befolyásolták mint az életkor, a túlsúly és a dohányzás.

Számos előnye ismert már a kávéfogyasztásnak

A korábbi kutatásokból azt is tudhattuk, hogy a kávé csökkenti a szívelégtelenség, a cukorbetegség, a májelégtelenség, a demencia és bizonyos típusú rákok kialakulásának kockázatát, illetve segíthet az öregedés bizonyos tüneteinek enyhítésében. Sőt, állítólag meghosszabbítja az életet is!

Kiemelt kép: Pixabay

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.