Életmód

Akár napi 25 csésze kávé sem árthat a szívnek

Egy kutatás szerint egészségügyi előnyökkel is járhat a fogyasztása.

A túl sok kávé fogyasztása egyáltalán nincs rosszabb hatással az artériákra, mintha naponta csak egy csészével innák, írta a The Guardian. Jó hír tehát a kávé szerelmeseinek, hogy ha bírjuk, akár napi 25 feketét is elkortyolhatunk anélkül, hogy tönkretennénk vele a szívműködésünket.

Így lehet kotyogóssal isteni kávét főzni
Ha betartjuk az alábbi íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé.

A régebbi tanulmányok mind azt  sugallták, hogy a kávé rendszeres fogyasztása merevíti az artériákat, nyomást gyakorol a szívre és növeli a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. A Egyesült Királyságban elvégzett nagyszabású kísérletsorozat azonban – amelyben több mint 8000 embert vizsgáltak meg – most rácáfolt ezekre a feltevésekre. A kutatás azt bizonyította, hogy naponta öt csésze (legfeljebb 25 csésze) kávé elfogyasztása egyáltalán nincs rosszabb hatással az artériákra, mintha egy csészével sem innánk.

A British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott kutatást egy brit konferencián mutatják be Manchesterben.

A londoni Queen Mary University (QMUL) szakértői 8122 embert három csoportra osztottak

Az első csoportba azok tartoztak, akik naponta kevesebb, mint egy csésze kávét szoktak inni. A másodikba azok, akik naponta egy és három csésze között fogyasztanak, a harmadikba pedig azok, akik több mint három kávét is lehörpintenek. Az utóbbi csoportban néhányan napi 25 csésze feketét is isznak, bár a csoportban öt csésze volt az átlag.

A kutatók azt találták, hogy még azoknál is, akik napi 25 csésze kávét fogyasztanak, sem volt nagyobb valószínűsége az artériák merevségének, mint azoknál, akik egyáltalán nem kávéznak.

Miközben ebben a tanulmányban nem nem tudunk ok-okozati összefüggéseket bizonyítani, kutatásaink is azt mutatják, hogy a kávé nem olyan rossz az artériáknak, mit azt ahogyan a korábbi tanulmányok állították.

– mondta Dr. Kenneth Fung, a QMUL kutatója.

A legfrissebb tanulmányban résztvevőkön különböző állapotfelméréseket is végeztek, és az eredményeket még az olyan tényezők sem befolyásolták mint az életkor, a túlsúly és a dohányzás.

Számos előnye ismert már a kávéfogyasztásnak

A korábbi kutatásokból azt is tudhattuk, hogy a kávé csökkenti a szívelégtelenség, a cukorbetegség, a májelégtelenség, a demencia és bizonyos típusú rákok kialakulásának kockázatát, illetve segíthet az öregedés bizonyos tüneteinek enyhítésében. Sőt, állítólag meghosszabbítja az életet is!

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik