Életmód

Medárd ma megmondja, esik-e 40 napig az eső

A püspök az időjárás, a gabona aratásának és a szüreti munkának a védőszentje.

Medárd napja június legismertebb időjárásjósló napja. A néphagyomány szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog, ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyven napos szárazság várható.

Medárd az időjárás, a gabona aratásának és a szüreti munkának a védőszentje.

Medárd napjához számos mondás, jóslat fűződik, mind-mind az időjáráshoz kapcsolódóan. Ezek között végigtekintve ma egész nap izgalommal figyelhetünk, vajon mi várható a következő hetekben?

  • Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt.
  • Ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle az eső.
  • Ilyenkor tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
  • Ha ma esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz, a szénatermés viszont jó.
  • A néphagyomány szerint Medárd napja a len és a káposzta vetésének napja.
  • A vakondokok túrásából, a békák járásából és kuruttyolásából következtettek az esőre, sőt azt is tartották, ha a tyúkok intenzíven fürödnek a porban, biztos esni fog.

Medárd legendája

Medárdot 33 éves korában szentelték pappá. A papság és a nép egyhangú kívánságára  lett püspök, aki fáradságot nem ismerve járta egyházmegyéjét: ahol csak tehette irtotta a pogány erkölcsöket. Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni. Ez a gigantikus sas megvédi az esőcseppektől, ami utalás a legendára, mely szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a madár az esőtől.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik