Életmód

A spanyol kisváros, amely elzárta magát a világtól és a koronavírustól

A Spanyolország déli részén található Zahara de la Sierra erődvárosa hozzászokott ahhoz, hogy időnként újra és újra el kell űznie az ellenségeket. A középkorban a keresztények és a mórok harcoltak érte, aztán a franciák vették át felette a hatalmat 1812-ben. Az andalúziai magasságokban lévő település elhelyezkedése hirtelen megint felbecsülhetetlen értékű lett, írja a CNN.

Március 14-én Zahara városvezetése elvágta magát a külvilágtól a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Santiago Galván polgármester úgy döntött, az öt bevezető útból mindössze egyet hagynak nyitva. A 40 éves politikus aznap hozta meg ezt a határozatot, amikor a kormány által kihirdetett szükségállapot érvénybe lépett.

Fotó: AFP

Azóta az országban több mint 100 ezer esetben diagnosztizálták a vírust, és több mint 10 ezer halálos áldozatot követelt a fertőzés. Zahara 1400 fős lakosságát ugyanakkor eddig elkerülte a betegség, mostanáig senkinél nem diagnosztizálták azt.

Az intézkedések óta eltelt több mint két hét, és azt hiszem, ez egy jó jel

– nyilatkozott a lapnak a polgármester.

A helyiek támogatják a városvezetés drasztikus lépéseit. A településen lakók közel negyede 65 évnél idősebb, és több mint 30-an idősotthonban töltik a napjaikat.

A környékbeli falvakban szinte kivétel nélkül megjelent már a koronavírus, és több helyen áldozatokról is tudni.

Fotó: AFP

Zahara fehér házait és szűk utcáit egy meredek domboldalra építették, felettük ott magasodik a középkori erődítmény, a völgyben pedig hatalmas olajfaligetek láthatóak. A Sevillától egyórányi autóútra található várost rengetegen keresik fel évről évre a világ minden tájáról. A korlátozások bevezetését követő első néhány napban számos francia és német turistát kellett visszafordítani, mert nem tudtak a fejleményekről.

A városba vezető egyetlen még nyitott úton ellenőrzőpontot állítottak fel, ahol mindenkit megállít egy rendőr, és megkérdezi, mi járatban van. Két védőfelszerelésbe öltözött férfi most nem a növényeket permetezi, hanem fertőtlenítővel mossa át az összes kocsit.

Nincs olyan kocsi, ami fertőtlenítés nélkül átjöhet azon az ellenőrzőponton

– nyilatkozta Galván.

Hozzátette, a módszer hatékonysága 20 és 80 százalék között bárhol lehet, de fő a biztonság.

Sikerült nyugalmat biztosítanunk a lakosainknak. Tudják, hogy egyetlen ismeretlen sem jöhet be a városba.

Fotó: AFP

De nemcsak a városhatáron járnak el így, hanem a központban is meghozták a szükséges óvintézkedéseket. Minden hétfőn és csütörtökön 17 óra 30 perckor egy 10 fős csoport átfertőtleníti az összes utcát, üzletet és ingatlant a településen.

Egy helyi vállalat felvett két nőt, akik házhoz szállítják a gyógyszereket, zöldségeket és gyümölcsöket annak érdekében, hogy minél kevesebben legyenek az utcákon. Naponta 11 órát dolgoznak, a megrendelések száma pedig folyamatosan gyarapodik.

A házhoz szállítás mellet Zahara önkéntesei rendszeresen ránéznek azokra az idősekre, akik nem tudnak magukra főzni, és ellátják őket az alapvető szükségletekkel. Hogy ne unatkozzanak, létrehoztak egy Facebook-csoportot, és arra kérték a néniket és bácsikat, töltsék fel régi fotóikat oda. A kezdeményezéshez azok is csatlakoztak, akik sokáig ott éltek, de időközben elköltöztek a helyszínről.

A várost időközönként két kocsi járja hangos zenével és fényjátékkal, annak érdekében, hogy a gyerekek is kimozduljanak kicsit az erkélyekre és mosolyt csaljanak az arcaikra.

Fotó: AFP

Spanyolországban az apró településeket tulajdonképpen a családi vállalkozások tartják fent. Éppen ezért Zahara tanácsa arról is határozott, hogy átvállalja az üzletek víz- és villanyszámláját, valamint adókedvezményeket is nyújtanak nekik a veszélyhelyzet elmúltáig. Másként az éttermek és bárok, melyekből 19 is található a településen, becsődölnének.

Galván számára viszont ez több, mint financiális segítség, a közösséget szeretné összetartani. Itt született az édesapja is. Ugyanakkor pontosan tudja, hogy a kormány segítsége nélkül nem tudnak majd talpra állni.

Sok millió spanyolhoz hasonlóan ő is minden nap várja az egészségügyi minisztérium koronavírus-tájékoztatóját azt remélve, hogy Zahara ezt a csatát is megnyeri, mint oly sokszor előfordult már az az elmúlt évszázadokban.

Kiemelt kép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik