Életmód

Nincsenek szavak: látogatási tilalom alatt is találkozhatnak ebben a magyar kórházban

Facebook/Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Facebook/Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Nem lehet leírni azokat az érzelmeket, amelyek a Szívünk kamrájában felszínre jönnek.

Az ápolt betegek a járványhelyzet miatt  bevezetett látogatási tilalom ellenére is találkozhatnak szeretteikkel a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A szívkórház az ünnepekre való tekintettel elkülönített egy kisebb kabint, ahol csak egy üvegfal választja el a pácienst a családjától, egy eldobható kesztyűn keresztül pedig meg is érinthetik egymást.

Néhány napja a kórház facebook oldalán boldog bejelentést tettek.

Mi most úgy szeretjük a betegeinket, hogy megvalósítottuk számukra a „Szívünk kamráját”, azt a helyet, ahol a látogatási tilalom alatt is találkozhatnak a szeretteikkel.

Ahol nem csak szívvel, de lélekkel is dolgoznak

Ahol a járvány alatt sem feledkeznek meg arról, hogy nem csak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulnak a betegeikhez, karácsony közeledtével pedig sokan átérzik, hogy milyen fájdalmas távol lenni a szeretteinktől.

Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben álmodtunk meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérintsék egymást a nálunk gyógyulók és hozzátartozóik.

A „Szívünk kamrája” egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal választottak le egy kis szobát, így a hozzátartozók találkozni tudnak a szívbeteg hozzátartozóikkal. Sőt! Egy ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5. és január 5. között minden nap 12.00 és 16.00 óra között fél órás beosztásban lehetővé tesszük a nálunk gyógyulóknak a találkozást és az érintést szeretteikkel.

Hogy valójában mekkora jelentősége is van ennek a szobának azt az alábbi fotók szavak nélkül is elmondják.

Facebook/Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Szilágyi Péter tegnap a Szívünk kamrájában találkozhatott feleségével, akivel 40 éve házasok, és a járvány miatt most két hete nem láthatták egymást. A speciális betegszobának köszönhetően nem csak látni, de megérinteni is meg tudták egymást.

Nem lehet leírni azokat az érzelmeket, amelyek a Szívünk kamrájában felszínre jönnek.

Osszátok a jó hírt, hogy ilyen is van Magyarországon. Mert nincs lehetetlen!

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik