Életmód

Koronavírus: folyamatosan oltanak az ország idősotthonaiban

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba
Hétvégén sem volt megállás.

Az egészségügyi intézmények dolgozóinak oltásával párhuzamosan a hét közepén a magyarországi idősotthonokban is elkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása. Január 7-én, csütörtökön elsőként az ország négy legnagyobb létszámú bentlakásos intézményében kapták meg a dolgozók és az otthonok lakói a vakcinát, írta az MTI.

MTI/Máthé Zoltán Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2021. január 7-én.

Az operatív törzs azért döntött az idősotthonok oltásának megkezdéséről, mert a járvány tavaszi hulláma során nyilvánvalóvá vált, hogy a nagylétszámú idősotthonokban különösen nagy a kockázata a gócpontok kialakulásának, hiszen a zárt közösségben élő gondozottak életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva egyaránt a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

Csütörtökön a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban – mely tavasszal az egyik legnagyobb gócpontnak számított – 479-en kapták meg az oltást.

MTI/Balogh Zoltán Megkapja egy bentlakó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a XV. kerületi Napfény Otthonban 2021. január 9-én.

A fővárosi Olajág Otthon Bánkút utcai épületének mintegy 400 lakója és a dolgozók mintegy 75 százaléka is úgy döntött, már az első körben beoltatja magát.

Két vidéki szociális intézményben is elkezdődött az oltás csütörtökön.

MTI/Vajda János Nagy-Billa Enikő Beáta ápolónő koronavírus elleni oltást ad be Kopasz Zoltán karjába a miskolci Őszi Napsugár Idősotthonban 2021. január 7-én.

Pécsen a Baptista Szolgálat Szeretetotthonában több mint 70 dolgozót és 23 idős lakót oltottak be.

MTI/Varga György Klenovicsné Gelencsér Ilona ápolónő beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Benedek Lajosné karjába a kaposvári Pannon Mentő Nonprofit Közhasznú Kft. Idősek Otthonában 2021. január 9-én.

A miskolci Őszi Napsugár Otthonban – ahol a lakóknak és a dolgozóknak is a harmada már átesett a fertőzésen – most 27 dolgozó és 101 lakó kérte az oltást.

A vakcinák beadását orvosi vizsgálat előzi meg, amely megállapítja, hogy az érintett megkaphatja-e az oltást. A mobil oltócsapatok az intézményen belül végzik el a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint.

A hétvégén folytatódott a koronavírus elleni védőoltások beadása a 150-nél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban, mely országszerte 61 intézményt érintett.

Ezekben az idősotthonokban 7089 ember – 5215 bentlakó és 1874 dolgozó – jelentkezett oltásra.

MTI/Rosta Tibor Egy dolgozó átveszi a koronavírus elleni oltásról szóló igazolást Floszberger Péter főorvostól az orosházi Platán Idősek Otthonában 2021. január 10-én.
MTI/Balázs Attila Egy lakó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Szivárvány Idősek Otthonában Nyíregyházán 2021. január 9-én.
MTI/Komka Péter Megkapja egy lakó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a bátonyterenyei Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonában 2020. január 10-én.
MTI/Krizsán Csaba Egy ápoló megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a győri Szent Anna Otthonban 2021. január 10-én.
MTI/Mészáros János Veres Istvánné megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Vízpart körúti idősotthonában Szolnokon 2021. január 10-én.
Kapcsolódó
Beadták az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon
Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik