Életmód

Ősi hagyományokat ápol Gyuri bácsi gyógynövénykertje

Györgytea.hu
Györgytea.hu
Igazi botanikus kert lett a bükki füvesember kiskertjéből.

Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást.

Kapcsolódó
Ez az 5 legjobb gyógynövény alvászavar ellen a bükki füvesember szerint
Gyuri bácsi elsősorban a nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlja.

Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa megálmodott egy helyet, ahol a látogatók különleges környezetben sétálhatnak a gyógynövények között. Édesapja régi gyógynövénykertjének hagyományait megtartó, ám a mai kor kényelmét teljesen kiszolgáló, hársfalevelet mintázó, új látogatóközpontban több mint 150 féle gyógynövényt ismerhetnek meg az érdeklődők.

A bükki füvesember első gyógynövénykertje Bükkszentkereszt határában az ezredfordulón jött létre abból a célból, hogy megőrizze és bemutassa a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. A nagy érdeklődésnek köszönhetően azonban ez a kert kicsinek bizonyult, és egyre nagyobb volt az igény a bővítésre, új szórakoztató és kényelmi funkciók létrehozására. Ám ami elkészült, az már nemcsak egy kert, hanem egy komplex látogatóközpont: filagória, gyógynövényes labirintus, mosdó és parkoló is van benne.

Györgytea.hu

A kolostorkertek és az ősi magyar gyógyítás hagyományait felelevenítő kert igazi kuriózum, amely Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta fantáziáját dicséri.

A kert éltető alapeleme a növény, ezért választottuk alapstruktúrájának egy hárslevél szív alakú rajzolatát, amelyben az ösvények és utak a hárslevél erezetének mintáit és szélét formázzák Miért épp a hárs? Sokan nem tudják, hogy a hárs a szeretet fája és szimbóluma, másrészt fontos gyógynövényünk is. Nemcsak virágát használjuk náthás tünetek és láz csillapítására, hanem eleink a hársfát elégetve jutottak a gyógyító orvosi szénhez is, a hársméz szintén gyógyító hatású, és a hársfának talán a legszebb a levele

– mutatja be a kertet Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa és hozzáteszi, hogy a kert formája igazán madártávlatból mutatja meg magát, kapják is egymás után a szebbnél-szebb drónfotókat.

Bár az új gyógynövénykert tavaly nyitotta meg kapuját, azonban a járványhelyzet miatt az ünnepélyes megnyitó elmaradt.

Igazi botanikus kert lett a kiskertből

A gyógynövényágyásokban 150 féle növény, összesen több mint 21.000 példánya található meg. A palántákat Gyuri bácsi felügyelete mellett ültették be, hogy továbbra is minden fontos gyógynövényt meg tudjanak mutatni az idelátogatóknak.

Mert más a könyv, vagy egy app, és más a valóság. A kamilla és az őszi margitvirág például annyira hasonlít egymásra, hogy felületes szemlélő össze is keverheti

– adja tudtunkra Lopes-Szabó Zsuzsa.

Gyuri bácsiékhoz egész évben sokezren zarándokolnak el egyrészt azért, hogy tanuljanak és a vezetett gyógynövénygyűjtő túrákon részt vehessenek, másrészt, hogy beleszagolhassanak a csodálatos bükki tündérvilágba. A program most egy kiadós ismeretterjesztő kertlátogatással is bővült.

Innen rálátni Gyuri bácsi levendulására is, jöjjenek el ide júniusban, amikor minden egyszerre virágzik, azt a mennyei illatot szavakkal leírni nem lehet

– invitál minket és az olvasókat Zsuzsa.

Kertlátogatás információk

Nagycsaládosoknak, iskolai csoportoknak tanári felügyelettel ingyenes a belépés, gyereknapon (május 30-án) pedig a kertlátogatás minden 14 év alatt gyereknek díjmentes.

Aki szeretné vezetővel bejárni a kertet, az ezt a szolgáltatást valamelyik egynapos gyógynövénytúrára való bejelentkezéssel veheti igénybe.
A kertről további információk ITT olvashatók.

Kapcsolódó
Így fogyhatunk gyógynövényekkel: a bükki füvesember karcsúsító tanácsai
Ki lehetne hitelesebb „személyi edző” Gyuri bácsinál?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik