Életmód

„Előbb-utóbb az emberre is veszélyt jelenthetnek a bükki farkasok”

pixabay
pixabay
A vadállatok folyamatosan garázdálkodnak, jelentős károkat okozva a gazdáknak.

Videót tett közzé Facebook oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági elnöke, melyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdáknál tett minapi látogatásáról számolt be. ”

Győrffy arról beszél a felvételen, hogy jelentős gazdasági károkat okoznak a vadállatok, és szerinte világosan látható, hogy  előbb-utóbb az emberekre is veszélyt jelenthetnek.

Kapcsolódó
Farkasok végezhettek egy 150 kilós borjúval Füzéren
Legalább négy farkas együttműködésére lehetett ehhez szükség.

Az egyik telkibányai gazda arról panaszkodott, hogy tavaly 50-60 borjú nem került be az istállóba, 6-7 juhot széttéptek a vadak, egy tenyészbika pedig eltűnt.

Mint kiderült, a villanypásztor sem jelent jó megoldást a farkasok elleni védekezésben, mert az állatok alatta kaparnak utat maguknak, ezért a legelő állatok jó részének az istállóban kell maradnia.

Az agrárkamara elnöke azt mondta, mivel a farkasállomány jelenleg nincs vadászati nyomás alatt, így lehet, hogy később a lakosságra is veszélyt jelenthetnek a vadállatok.

A WWF egyébként régóta foglalkozik ezzel a témával, hiszen ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki. Ugyanakkor arra rendszeresen felhívják a figyelmet, hogy meg lehet tanulni együtt élni a farkasokkal is.

Kapcsolódó
Meg kell tanulni együtt élni a farkasokkal
Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik