Életmód

Lics-locs party és felhőtlen gyermeki boldogság Csesztvén

Egy csodálatos kis falu, ahol jó gyereknek lenni.

Hamarosan a Nógrád megyei Csesztve nem csupán a Madách-kúriáról lesz híres, hanem a közösségi életéről is.

Az aprócska, de páratlan szépségű falu néhány száz lakosa méltán büszke lehet arra, hogy a helyi programok nagy részét ők szervezik.  A nemrégiben megvalósult vízi csata szinte spontán szerveződött, és mint minden eseményen, most is bebizonyosodott, hogy egy jó közösség akár egy hívó szóra is megmozdul.

A Locs-pocs party hatalmas élményt jelentetett a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. A felnőttek közül volt, aki a vizet szolgáltatta, volt, aki sütött vagy éppen limonádét készített, mindenki abban segített, amiben tudott.

A további boldog pillanatokért érdemes a galériára kattintani!

Galéria

A Csesztvei Gyermekekért Alapítvány számos programmal színesíti a a nyarat. Július 26-tól nyári táborba várják a gyerekeket, majd július 31-én családi  napon szórakozhatnak a helyiek.

Madách-kúria

Aki Csesztvén jár, az ne hagyja ki a Madách-kúriát.   Madách Imre író, költő 1844. decemberétől 1853. szeptemberéig élt a faluban. Itt születtek a gyermekei, és ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének.

 

Madách 1862 augusztusában a kúriában fogadta az Ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost. A találkozóra egy emléktábla is utal az épület falán.

 

A kúria 1964-től emlékmúzeumként működik, amely a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. Az ehhez tartozó park természetvédelmi terület.

Kapcsolódó
"Jó lenne, ha minden városi gyereknek lenne vidéki nagyija!" - Nyári élmények egy kislány szemével
Egy kislány naplójából, avagy így látják a gyerekek a vidéki, nagyis nyaralásokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik