Életmód

Szimpátiatüntetést szerveznek a meghurcolt pécsi tanárért

peticiok.com
peticiok.com
A köztiszteletben álló pedagógust a bíróság első fokon elmarasztalta egy olyan ügy kapcsán, amelyben ő éppen azt tette, ami a feladata.

Jancsula Dezső 36 éve tanít, nyugdíjba vonulásáig 5 év van vissza. A tanár tavaly ősszel rendreutasított két tizenévest azért, mert az iskola területén dohányoztak, miközben egyikük hátizsákjának pántját mefogta, hogy az igazgatóhoz kísérje, majd percekig vitatkoztak. Ezután érkezett a helyszínre az iskola takarítója, aki földre vitte a fiatalt, írta a Pécs Aktuál.

A tanár először tanú, majd vádlott lett az ügyben: tárgyalás nélkül ítélték el, 170 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték. A takarító fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és elbocsájtották munkahelyéről.

Az, hogy engem elítéltek ezért, azt üzeni a környékbeli csibészeknek, hogy itt bármit meg lehet tenni, ide be lehet jönni, itt szabad dohányozni, inni, mocskolódni. És ha az itt dolgozó ember rájuk szól, akkor agresszívan vissza lehet szólni. Ez nem probléma. Sőt! Majd az az ember kap büntetést, aki erőteljesebben fejezi ki a rend iránti vágyát

– mondta a Pécs Aktuálnak Jancsula Dezső.

A tanár fellebbez, mert ha kifizeti a pénzbüntetést, akkor azonnal el kell bocsátani a munkahelyéről, hiszen a törvény szerint nem dolgozhat gyerekekkel az, akit büntetőügyben elítélnek.

A bírósági ítélet kihirdetését követően pár nap leforgása alatt szinte a fél ország megmozdult a pécsi tanár miatt. Jancsula Dezsőért online petíciókat, szimpátiatüntetést és demonstrációt is hirdettek, és eddig több mint tízezren írták alá a támogatásáról szóló ívet.

Petíció a tanárért: üzenik mindenkinek, eddig és ne tovább!

Hatalmas felháborodást keltett Pécsett, hogy az ANK iskola megbecsült pedagógusát, Jancsula Dezsőt a bíróság első fokon elmarasztalta egy olyan ügy kapcsán, amelyben Ő éppen azt tette, ami a feladata: igyekezett megvédeni a fiatalkorú gyerekeket az agressziótól és fenntartani a rendet az iskolában.

Elképzelhetetlennek tartunk egy olyan helyzetet, ahol a feladatát tisztességgel ellátó tanárokat olyan fizikai inzultus vagy jogi hátrány érhet, amely a kertvárosi iskolákban és azok környékén fellépő erőszak további kibontakozását erősíti!

Innen üzenjük mindenkinek: eddig és ne tovább!

Mi pécsiek veled vagyunk Dezső bá’, mert minden olyan pedagógus mellett kiállunk, akik fellépnek a gyermekeink védelme érdekében!

– olvasható a petíció szövegében, melyet már tízezernél többen írtak alá.

A szimpátiatüntetést október 1-jén, pénteken 17.30-kor tarják Pécsen. A gyülekezéshez az Apáczai Nevelési Központ kollégiuma mögötti teret jelölték meg a szervezők.

Nem szeretnénk kritizálni a gyerekeket, nem szeretnénk kritizálni az iskolát és a bíróságot sem. Azt szeretnénk kifejezni, hogy a társadalom értékítéletével nem egyezik ez a döntés és a tanár kapjon nagyobb mozgásteret arra, hogy megvédje diákjait

– nyilatkozta a portálnak Stiebel Lőrinc szervező.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bízik benne, hogy a bíróság a tények, a történtek körültekintő vizsgálata és alapos mérlegelése után megváltoztatja a végzésben foglaltakat, megszüntetve a feltűnően aránytalan és igazságtalan jogkövetkezményeket

– olvasható a szervezet közleményében, melyben azt is megfogalmazzák: meggyőződésük, hogy nem Jancsula Dezső cselekedete jelent veszélyt a társadalomra, hanem az, ha „a magára hagyott oktatásban” a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják.

Kapcsolódó
Köszönjük! Videóban üzennek tanáraiknak egy gimnázium diákjai
Mintegy félszáz diák köszöni meg, hogy a pedagógusok ebben a nehéz helyzetben is kiállnak mellettük, segítenek nekik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik