Életmód

Mínusz 50 fokban szilvesztereztek a Föld leghidegebb falujában

afp/Semen Sivtsev
afp/Semen Sivtsev
December elején -61,1 C-os hőmérsékletet is mértek.

A kelet-szibériai Jakutföldön fekvő Ojmjakont a világ leghidegebb településekén emlegetik – olykor a világ hűtőkamrájaként -, s nem véletlenül. A Föld történetében ebben az oroszországi faluban mérték a leghidegebbet, amikor 1933-ban -67.7 Celsius-fok volt a településen.

Kapcsolódó
Mínusz 50 fokban fotózta le magát egy nő Jakutföldön
Jakutföld egyes részein mínusz 67 fokot mértek.

A 60 fok körüli mínuszok az utóbbi évtizedekben többször előfordultak az alig 500 fős lélekszámú faluban. 2021. december 9-én például -61,1 C-os hőmérsékletet mértek, ami a legalacsonyabb decemberi hőmérséklet volt Oroszországban 1984 óta, és az egyik legalacsonyabb, amelyet az országban valaha mértek, hiszen 2008 óta a hőmérséklet nem esett -60 C alá.

Ehhez képest Szilveszter napján csökkentek a mínuszok, bár így is nagy zimankó köszöntött a térségre. A Weather.com adatai szerint Ojmjakonban január 1-jére virradóra, az új esztendő köszöntésekor a hőmérő higanyszála megközelítette a -50 Celsius fokot, egészen pontosan -49 fokot mutatott.

Amikor rekordközeli a hőmérséklet, akkor ilyen a látvány Ojmjakonban

A hőmérséklet az előrejelzések szerint a következő napokban emelkedik, január második hétvégéjére “mindössze” -30 fok körüli hőmérsékletet prognosztizál a meteorológia.

Kapcsolódó
Mínusz 50 fokban is jól érzik magukat a jakut lovak
Mondhatnánk azt is, hogy ez a ló fagyálLÓ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik