Életmód

Felszín alatti vizek: láthatóvá tenni a láthatatlant

pixabay
pixabay
Március 22-e a Víz világnapja.

A Víz világnapját 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és legelső alkalommal egy évvel később, 1993-ban tartották meg. A azóta erre minden évben március 22-én kerül sor.

Kapcsolódó
Drámai vízválságot prognosztizál a Meteorológiai Világszervezet
Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget.

A döntés célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Az idei Víz Világnap fókuszában a felszín alatti vizek, mint közös kincsünk áll.

Jelmondata: „LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT!”

A felszín alatti vizek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A lábunk alatt meghúzódó víz rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet.

Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat.

Mi a felszín alatti víz?

A földkéreg hézag-, üreg- és pórusrendszerét kitöltő vizek. Főbb típusaik a talajvíz, parti szűrésű víz, a rétegvíz, a rés-vagy karsztvíz és a termálvíz.

Miért kell foglalkoznunk a felszín alatti vizekkel?

Azokon a területeken, ahol a vízkivétel nagyobb, mint a csapadékból származó beszivárgás, ott a felszín alatti vizeket túlhasználják. Sok helyen elszennyezik, ami azért jelentős probléma, mert akár évszázadokat vehet igénybe a vízkészletetek helyreállása.

Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti víz mennyiségével és jelentőségével, így nem használják ki a benne rejlő lehetőséget. Feltárásuk, védelmük, valamint fenntartható használatuk kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban és a növekvő népesség szükségleteinek kielégítésében.

Mit tehetünk a felszín alatti vizekért?

Meg kell védenünk a szennyezésektől, valamint fenntartható módon kell velük gazdálkodnunk, egyensúlyban tartva a népesség és az élővilág szükségleteit.

A felszín alatti vizek a földi életközösségek bonyolult hálózatában, a mezőgazdaságban, az iparban, és a szennyvízkezelési rendszerekben betöltött, kiemelt szerepének meg kell jelennie a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó irányelvekben.

Összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk ezzel az értékes nyersanyaggal.

Kapcsolódó
Globális krízishez vezethet a folyók alulértékelése
A folyók „rejtett” értékei elveszhetnek, ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk azokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik