Életmód

Így lesznek kezes bárányok a legvadócabb kutyák

Putnik-Mayer Yvette
Putnik-Mayer Yvette
A fáradt gőzt a kutyának is ki kell engedni, és ez jó esetben nem valaminek a szétrágását jelenti.

Mindennapok szabályokkal, következetességgel és sok szeretettel. Félreértések helyett megértés és alkalmazkodás a titka kutyus és gazdi harmonikus együttélésének.

Akkor vagy jó gazdi, ha minden tőled telhetőt megteszel. Ha egy módszered nem működik, fontos, hogy képes legyél rajta változtatni

– mesélte a Sokszínű Vidéknek Putnik-Mayer Yvette, aki tizenegy éve foglalkozik gazdiképzéssel. Az újszentiváni kutyabarát három könyvet írt a témában Gazdiképző, Kutya kötelességed, ha jön a baba és Kisgazdi-képző címmel.

tóth a. péter
Kapcsolódó
Hét dolog, amit idős kutyánk kérne, ha beszélni tudna
Korosabb kedvenceink másfajta gondoskodást igényelnek, mint a fiatal állatok.

Vadócból kezes bárány

Utcáról befogadott kutyáim vannak, ilyen volt a hét éves Lagzi is, aki éppen akkor dörgölte az orrát férjem nadrágjához, amikor az esküvői meghívónkat osztogattuk. Befogadtuk, bár eleinte agresszívan viselkedett. Később kiderült, hogy sokat volt láncon tartva egy udvarban. Néhány hónap alatt sikerült vele elérnünk, hogy az egyik előadásom alkalmával a kis iskolásoknak hanyatt dobja magát, és a tenyerükből egyen

– említette Yvette.

Fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk

Yvette szerint a kutyák sokat tudnak, csak gyakran nem értjük meg őket. Nyelvük a testbeszéd, ami kifejező, és mivel ösztönlények, könnyű kiszámítani, mit miért tesznek. Ismert etológusok adatokkal is alátámasztották, hogyan jeleznek előre a kutyák egy-egy epilepsziás rohamot, mielőtt a gazdi megérezné. Az ebek biológiai órája is bámulatos, nemcsak azt tudják, hogy mikor kellene hazaérnünk, hanem heti bontásban betéve tudják a programjainkat. Hű társunk agyi kapacitását nem viszik el felesleges dolgok, ő figyel minket, együtt él velünk és tanul, alkalmazkodik.

tóth a. péter

Kutyakötelességeink

Mindegyik kutyám jó, de egyik sem tökéletes. Sőt. Nem hiszem, hogy van tökéletes kutyája bárkinek is. Akár a gyerek, úgy az eb is folyton feszegeti a határokat, ha a gazdin érzi, hogy megengedőbb, ő ezt azonnal kihasználja. Ugyanúgy, ahogy egy párkapcsolatban, a kutyussal is állandó tanulás az életünk. Folytonos figyelés, problémamegoldás, csiszolódás: ettől gyönyörű az egész. A kutya kötelessége, hogy ne támadjon sem emberre, sem állatra a gazdi jelenlétében, és fogadjon szót annak, akitől függ az élete. Mi vagyunk az, aki ételt ad neki, aki “vadászik” helyette, aki szállást biztosít számára: az egyszemélyes testőre mindenről gondolkodik helyette. Bizony, kutya nehéz lenne gazdi nélkül élni

– emelte ki a lényeget a szakember.

tóth a. péter

Félreértések helyett őszinteség a kulcsszó

Amikor arra érünk haza, hogy kedvencünk szétrágta a gyerek cipőjét, gondolkodás nélkül nagy monológot tartunk neki, ő erre rendszerint “boci szemekkel” válaszol. Ebből arra következtetünk, hogy megbánta, és soha többet nem fog rossz fát tenni a tűzre. Persze szó sincs bűnbánatról, az eb gyorsan kitapasztalta, hogyan vessen véget a korholásnak, és amint egyedül hagyjuk, a cipő párját ugyancsak megrágja

– sorolta a gazdiképző, hozzátette, hajlamosak vagyunk önigazolások gyártására. Ha a barátságtalan időben semmi kedvünk kutyát sétáltatni, percek alatt elhitetjük magunkkal, hogy a kutyának sincs kedve kimenni.

tóth a. péter

Yvette szerint az udvarban tartott kutyák viselkedése sokaknak gondot okoz. Ha úgy gondoljuk, hogy a kutyának van elég tere, ahol szaladgálhat, és nem visszük el sétálni, ne csodálkozzunk, ha letépi a redőnyöket unalmában. A fáradt gőzt a kutyának is ki kell engedni, és ez jó esetben nem valaminek a szétrágását jelenti.

Hasznos tippek szerető gazdik számára

  • Ha rongál, akkor nincs lefárasztva.
  • Ha leszidtad valami miatt, de újra megcsinálja, akkor nem hatott a módszered.
  • Ha bántod a kutyát, ne csodálkozz, ha visszafordul a gazdára, ő csak követi a látott példát.
  • Ha behívod és rád se szagol, ne menj érte, mert akkor a “gyere” egyenlő lesz a kutya számára azzal, hogy mindjárt itt lesz értem a gazdi, hamarosan indulhat a fogócska.
  • Ha a kapun a kutya lép ki először, valószínűleg a sétát is uralni akarja.
  • Ha a kapun hazafelé a kutya lép be először, túlságosan otthon érzi magát, és nem tiszteli házadat.
  • Ha másik kutyával találkozik és belassul a mozgása, szoborrá változik, akkor nem játszópajtást lát benne.
  • Ha leteszel egy ínyenc falatot a földre, és azt mondod a kutyának, hogy “nem”, ő pedig ennek ellenére felnyalja, ne várd, hogy vissza tudd hívni akár egy macskáról.
  • Vedd észre az apró örömöket, sikereket! Kedvenced mindig meghálálja a befektetett munkát.
Kapcsolódó
Súlyos hibák a kutyatartásban - erre érdemes odafigyelni
Kutya és gazda is stresszes lehet a hibás szokásoktól.
Olvasói sztorik